RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syv døde og mer enn 70 skadet etter gasseksplosjon i New York

Sist oppdatert:
Syv omkom og flere er alvorlig skadet etter at to bygninger kollapset etter en gasseksplosjon i Harlem, New York.

(Nettavisen) Eksplosjonen skjedde på Park Avenue mellom 116. og 117. gate, bare noen få kvartaler nord for Central Park. I første etasje i bygningene var det en spanskspråklig kirke og en pianobutikk.

Gasselskapet Con Edison sier til TV-kanalen NY1 at det fikk melding om en mulig gasslekkasje klokka 9.13 om morgenen, bare noen minutter før det smalt.

- Dette er en tragedie av verste sort fordi forvarselet ikke kom i tide til å redde folk. Vi har mistet to mennesker allerede. Det er flere som er savnet, og det vil bli et grundig søk etter dem så raskt brannen er slukket, sa de Blasio.

Det ble først meldt at eksplosjonen hadde kostet to liv, men sent onsdag kveld meldte NBC News at en tredje person omkom i eksplosjonen. Torsdag morgen norsk tid melder politiet i New York at syv mennesker har mistet livet.

Brannvesenet i New York opplyser at det rykket ut med beredskapsnivå fem, som er det høyeste. I alt 44 enheter og omtrent 250 brannfolk jobbet i 17-tiden norsk tid med redningsarbeidet.

Ifølge brannvesenet er tilstanden kritisk for to og alvorlig for fem av de mer enn 70 som ble skadd i eksplosjonen.

- Kom flyvende ut av vinduene

Det var stor dramatikk i sekundene etter eksplosjonen med et trykk som kunne kjennes på kroppen for folk halvannen kilometers radius og som blåste ut vinduene i nabobygningene. 

 - Vi så mennesker som kom flyvende ut av vinduene. Dette er naboene mine, sier Ashley Rivera til New York Daily News.

Flere savnet

 - Jeg hørte en høy eksplosjon og alle vinduene mine knuste. Bygningen ristet og røyk begynte å komme inn, sier nabo David Ramirez til avisen, som også har snakket med en polititjenestemann som ble sendt til stedet. 

Minst 70 personer er skadet etter ulykken, hvorav fire skal være kritisk skadet. Ifølge en politikilde New York Daily News har snakket med, så er det fortsatt mellom ni og 12 personer som er savnet etter ulykken.

 - Dette er en bygning hvor det bor folk. Vi har personer som er savnet. Det var en fullstendig kollaps og det brenner fremdeles, så vi får ikke gjennomført søk, sier en polititjenestemann til avisen. 

- Håper hun var på skolen

Jean P. Roche (48) bor rett over gaten for de to bygningene. Han hadde nettopp kommet ut døren da han hørte den kraftige eksplosjonen.

Jean P. Roche (48) bor rett over gaten for hvor eksplosjonen fant sted, og hørte det hele. Han kjenner flere mennesker som bodde i bygningene, men vet ikke hvor de er nå.


Roche kjenner flere som bor i en av de ødelagte bygningene, men vet ennå ikke om de er i live.

- Jeg kjenner en ung jente. Jeg håper hun var på skolen. Og moren hennes, jeg håper hun var på jobb. Og venninnen min Carmen, jeg håper hun har det bra, sier Roche til NTB. 

Bygninger som raste sammen ved 09.15-tiden, lokal tid. Den ene huset var et pianoverksted og hadde leiligheter i de øvrige etasjene. I den andre bygningen var en spansk kirke i første etasje. 

- Jeg så en dame som kom løpende uten sko. Først trodde jeg det var et jordskjelv. Jeg ble oppringt av noen i familien min som også hadde merket det lengre opp i byen, sier et vitne som bor på andre siden av gaten, til CBS.

Over 200 brannmenn ble sendt til ulyjkken for å slukke brann og for å berge ut mennesker av ruinene. 


Trolig gasseksplosjon

Det er fortsatt ikke klart hva som forårsaket bygningskollapsen. Det skal ikke være noe som tyder på at det er et terrorangrep. men det er mange som mistenker at det dreier seg om en gassulykke. 

Flere vitner sier til lokale medier at de hadde luktet gass i området, men at lukten hadde blitt verre de siste ukene.

- I flere uker har vi luktet gass her, sier Ashley Rivera (21) til New York Daily News. 

- Det har vært mye gasslukt de siste ukene. Det lukter alltid gass, sier nabo Julie Mark til New York Post. 


Toglinjene forbi ulykkesstedet er foreløpig stengt.


Nettavisen følger saken.


SE FLERE BILDER UNDER LIVEFEEDEN!


En person evakueres etter gasseksplosjonen i Harlem.


Redningsmannskapene leter etter savnede i ruinene av de kollapsede bygningene i Harlem i New York.
Flere mennesker ble skadd i eksplosjonen.


Brannmannskapene kjemper mot flammene etter eksplosjonen i Harlem i New York onsdag.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere