*Nettavisen* Nyheter.

- Ekstrem islamisme er fortsatt den største terrortrusselen

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

PST la tirsdag fram sin nye trusselvurdering.

17.01.12 12:25

NYDALEN (Nettavisen): Tirsdag morgen presenterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ny nasjonal trusselvurdering på en pressekonferanse i Nydalen.

Bakteppet for den nye trusselvurderingen er spesiell. I juli ble Norge rammet av en terrorhandling som kostet 77 mennesker livet. Massemorderen hadde vært aktiv på antiislamske nettsider og debattfora før angrepene, men han han var ikke på PSTs radar.

- Lav, men økende
- Trusselen fra antiislamske miljøer er lav, men den er økende, sa PST-sjef Janne Kristiansen da hun presenterte den åpne trusselvurderingen for 2012.

PST mener ekstrem islamisme fortsatt utgjør den største terrortrusselen for Norge.

Hatmeldinger og trusler

Janne Kristiansen avviser at PST lukker øynene for trusselen fra det høyreekstreme og antiislamske miljøet. Hun pekte likevel på mange hatmeldinger og trusler på nettet er knyttet til antiislamsk retorikk.

Hun pekte på at islamister og antiislamister er tydelige motpoler og at dette er miljøer som bekrefter hverandres konspirasjonsteorier.

- Sårbart samfunn
- Vi vil aldri bli kvitt terrortrusselen, sa PST-sjef Janne Kristiansen videre.

Hun pekte på at det er umulig å forutse alle menneskelige intensjoner og at trusselbildet er sammensatt og komplekst.

- Det åpne og liberale norske samfunnet er sårbart. Det kan vi ikke overvåke oss bort fra. I dag er vi smertelig klar over hvor stor den sårbarheten er, sa Kristiansen og viste til 22. juli-terroren.

Hun gjentok at det ikke er mulig å beslutte seg bort fra terrortrusselen.

- Men vi kan redusere den med strengere og mer omfattende sikkerhetstiltak, og - hvis vi ønsker det - kan vi øke overvåkingen, sa hun.

PST har etter 22. juli styrket seksjon for ekstremisme, livvakttjenesten er styrket og det er også satt inn flere ressurser på åpen informasjonsinnhenting.

Vurderingen før 22. juli

I sin forrige trusselvurdering - før terrorhandlingene - sa PST dette om høyreekstremisme:

«De høyre- og venstreekstreme miljøene vil heller ikke i 2011 utgjøre en alvorlig trussel for det norske samfunnet. Det var noe økt aktivitet i de høyreekstreme miljøene i 2010, og denne aktiviteten vil trolig fortsette i 2011. Et høyere aktivitetsnivå blant enkelte islamfiendtlige grupper kan føre til økt polarisering og uro, spesielt i og rundt markeringer og demonstrasjoner.»

Vurderingen nå
I trusselvurderingen for 2012 skriver PST dette:

«Terrorhandlingene 22. juli har så langt ikke medført noen endring i trusselen fra organiserte nasjonale ekstreme miljøer i Norge. Oppslutningen rundt organiserte høyreekstreme og antiislamske grupper forventes å være forholdsvis lav også i 2012. Det er imidlertid mange som finner inspirasjon i de antiislamske miljøenes fremmedfiendtlige retorikk, og som sympatiserer med og støtter slike holdninger. Antall enkeltpersoner som oppfordrer til eller truer med bruk av vold med henvisning til antiislamsk retorikk, synes å være økende».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.