*Nettavisen* Nyheter.

- ElBaradei blir statsminister i Egypt

Kairo (NTB-Reuters): Den liberale politikeren Mohamed ElBaradei blir utnevnt til statsminister i en ny overgangsregjering i Egypt, opplyser en kilde ved presidentens kontor.

06.07.13 19:20

ElBaradei vil bli tatt i ed som statsminister senere lørdag, sier kilden.

Den 70 år gamle opposisjonen er tidligere leder i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). I 2005 mottok han Nobels fredspris på vegne av organisasjonen.

Siden revolusjonen i Egypt i 2011 har han markert seg som en ledende opposisjonspolitiker, og han har vært favoritt til statsministerposten etter denne ukas kupp.

Denne uken ble han utnevnt til å forhandle fram en politisk løsning på vegne av en rekke opposisjonsgrupper som ba hæren gripe inn for å fjerne landets islamistiske president Mohamed Mursi.

Kilder i hæren mener ElBaradei er en passende kandidat til å lede regjeringen ettersom han er en kjent figur internasjonalt og populær blant de unge. Han skal også ha en høy stjerne hos enkelte medlemmer av salafistgruppen al-Nour, som både har fungert som alliert og motstander av Mursis bevegelse Det muslimske brorskap. Men ElBaradei er også blitt kritisert av konservative islamister for ikke å være på bølgelengde med egyptere flest. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.