Gå til sidens hovedinnhold

- Eldre blir dopet ned for å bli lettere å håndtere

Pleiere innrømmer snarveier i behandlingen av eldre pleietrengende.

En undersøkelse gjort for Forbrukerinspektørene i NRK viser at det brukes ulovlig tvang og makt mot pasienter i norske sykehjem, skriver NRK.

Spørreundersøkelse er gjort i samarbeid med Fagforbundet, og 1500 pleiere fra hele Norge har svart.

Blir dopet ned
Blant annet viser undersøkelsen at syke og eldre på sykehjem blir dopet ned for at de skal bli enklere å ha med å gjøre.

«Det blir gitt beroligende for at pasienter skal kreve for mye av personalet» skriver en av respondentene i undersøkelsen.

Hele 43 prosent av pleierne i undersøkelsen innrømmer at pasienter medisineres for at de skal være lettere å håndtere, og mer medgjørlige for personalet.

40 prosent av pleierne forteller at det blir brukt ulovlig tvang og makt, gjerne fordi ting går raskere med makt.

- Ligger i sin egen urin
Pleiere beskriver en uverdig situasjon for de eldre og syke på sykehjem.

«Pasienter kan ligge eller sitte flere timer i egen urin» skriver en pleier.

«Får ikke tid nok til å forklare pasient at dem skal dusje. Ender opp med at pasienten blir tatt med tvang.» skriver en annen pleier.

- Hun ber om hjelp opptil flere ganger fra personalet. Sitter timevis med bleier som ikke lenger holder, og får bare beskjed om å vente, sier pårørende Synnøve Christensen om situasjonen til sin mor, til NRK.

- Uakseptabelt
Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS ser alvorlig på saken.

- De eksemplene på vi ser her, er klart uakseptabelt, og det er brudd på reglene, både fra sykehusledelse, fra etatsledelse og kommuneledelse. Det ansvaret må vi naturligvis ta, sier Sigrun Vågeng i KS.

Også helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ser alvorlig på regelbruddene.

- Vi synes dette er veldig alvorlig, og særlig når det gjelder mennesker som er i en hjelpeløs situasjon, som blir tatt med tvang eller som blir feilmedisinert. Vi vet at det fører til veldig dårlig livskvalitet for de enkelte, sier Strøm-Erichsen til NRK Dagsrevyen.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene