*Nettavisen* Nyheter.

- Elevene nakenbadet i svømmetimene

Foto: (Nettavisen)

Pedo-tiltalt lærer erkjenner straffskyld for overgrep mot unge gutter.

07.01.13 13:51

OSLO TINGRETT (Nettavisen): I dag, mandag 7. januar, startet rettssaken mot en 44 år gammel Oslo-mann som er tiltalt for sexovergrep mot sju unge gutter. Overgrepene skal ha skjedd over en periode på flere tiår.

Mannen, som på fritiden var speiderleder, erkjenner samtlige forhold med unntak av ett, hvor han erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld. Det skal føres totalt 32 vitner i den tre uker lange saken.

Tiltalte møtte opp i retten iført grå genser, halvlangt hår og små firkantede briller. Han snakket lavmælt og ble av dommer Trætteberg bedt om å heve stemmen. Når aktor leste opp tiltalen så han hele tiden ned mot bakken.

TIPS TIL DENNE SAKEN? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Gjennom en årrekke skal mannen som blant annet har jobbet som trener, lærer og barnevakt ha misbrukt barna. Overgrep skal også ha skjedd på en Oslo-skole der han var vaktmester.

De første overgrepene skjedde sent på 90-tallet, mens de siste overgrepene mannen er tiltalt for skal ha skjedd så sent som i 2010.

Statsadvokat Irlin Irgens, som aktorerer saken, har tidligere uttalt til Nettavisen at minst et av ofrene sliter med sterk psykisk belastning som følge av det han har blitt utsatt for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen)

- Nakenbadet i svømmetimene
Mannen bekreftet overfor dommer Marianne Trætteberg at han ved flere anledninger har jobbet som lærer på barne- og ungdomsskoler i Akershus.

Aktor Irgens oppsummerte innledningsvis ved og kort redegjøre for hvordan saken ble rullet opp.

-Politiet fikk vite om saken da en av de fornærmede guttene møtte opp hos politiet i Oslo med bistandsadvokat. Han forklarte da at tiltalte hadde misbrukt han i flere år, fra han var 11-12 år til han ble 15-16 år gammel, sa Irgens.

Tiltalte sitter per dags dato i varetekt grunnet stor gjentakelsesfare.

Ifølge statsadvokaten er det avhørt totalt 90 vitner i saken. Tiltalte skal blant annet i sin jobb som lærer fått elevene til å nakenbade i svømmetimene. Videre har politiet beslaglagt barneporno på mannens bopel. Mannen skal også ha vært spesiallærer for en av de fornærmede guttene da overgrepene fant sted.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lærer, trener og barnevakt
Det mest alvorlige overgrepet skjedde mot en gutt i perioden fra slutten av 2000 til sommeren 2003. Overgrepene startet da han var 12 år og fortsatte i flere år til gutten var 16 år, og skjedde i mannens hjem og hytte på Østlandet.

Mannen var både lærer, trener og barnevakt for gutten som ifølge tiltalen har utviklet tilbakevendende depressive lidelser.

En annen gutt ble misbrukt ifra 2007 til 2011. Overgrepene startet da gutten var 11 år gammel. Denne gutten var mannen lærer for og satt barnevakt for. Ifølge tiltalen forgrep læreren seg på gutten i sitt hjem, i sin hytte, og på skolen.

En tredje gutt ble misbrukt i fyrrommet på en barneskole flere ganger sent på 90-tallet. Gutten var den gang i begynnelsen av tenårene.

Ytterligere tre gutter ble misbrukt på en klassetur så sent som i 2010. Mannen var lærer for to av disse guttene som alle var i begynnelsen av tenårene da overgrepene skjedde.

En sjette gutt ble misbrukt to ganger i mannens leilighet da han var 15 år gammel, mens en syvende gutt var over den seksuelle lavalder da mannen forgrep seg på ham. Mannen var elev for gutten, og er derfor tiltalt for misbruk av stilling.

Irgens opplyser til Nettavisen at mannen er tidligere ustraffet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lukkede dører
Etter aktor hadde lest opp tiltalen fikk 44-åringens forsvarer Dag Svensson ordet.

Han er innforstått med at det er alvorlig sak og selvsagt lei seg for at han har påført så mange gutter lidelser som de ikke skulle bli utsatt for, sa mannens forsvarer Dag Svensson.

Da den første av de totalt sju fornærmede skulle forklare seg valgte retten å lukke dørene for pressen

Avgjørelsen ble begrunnet med at fornærmede skal forklare seg om et intimt og følsomt tema.

Nettavisen følger rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.