RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Meek, Tore (Scanpix)

- En absurd opplevelse

Sist oppdatert:
Kongo-advokat Marius Dietrichson omtaler saken som absurd.

Torsdag var det nok en gang duket for dramatikk i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani. Først ble det kjent at enken til den drepte sjåføren Abedi Kasongo har mottatt pengestøtte i form av 200 dollar i måneden fra Dina Peace Foundation (DPF), som er stiftelsen til predikant Rune Edvardsens, siden mai måned.

Deretter fremmet påtalemyndigheten et enormt krav mot kongeriket Norge.

- Det var krav fra de sivile parter, de etterlatte pårørende og fagorganisasjoner på til sammen 26 millioner dollar. I tillegg fra staten Kongo kom det et krav på 800 millioner dollar, sier advokat Marius Dietrichson, som bistår de to nordmennene, til Nettavisen.

Norge avviser kravet
Det utgjør svimlende 4,5 milliarder kroner, men norske myndigheter vil fortsatt ikke ta stilling til kravet og henviser til folkeretten.

- Det er ikke så mye nytt i den forstand at vi ikke forholder oss til det kravet fordi Norge ikke er part i saken. Det er helt klinkende klart under folkeretten at en stat ikke kan stevne en annen stat innenfor en nasjonal domstol. Det er der vi står, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Haakon Svane, til Nettavisen.

Dietrichson mener kravet tydeliggjør domstolens mistanke om at Norge er en part i saken.

- Denne saken er i stor grad preget av at domstolen ikke har en mistanke, men en visshet om at dette er en konspirasjonssak med føringer til Norge. De mener helt opplagt at dette er to norske agenter som har tatt livet av en kongolesisk mann. Denne grunnlegende mistanken fra rettens side kom klart til uttrykk av at alt av prosedyre ble forsinket med nesten en hel dag, sier Dietrichson.

Årsaken til forsinkelsen skal ifølge Dietrichson være at retten ble gjort oppmerksom på pengestøtten til enken, og at det ble brukt mye tid på å diskutere dette.

I den første versjonen av denne artikkelen ble advokat Marius Dietrichson sitert på at det ble fremmet påstander i retten om at Rune Edvardsen ønsket promiskuøs omgang med enken etter den drepte sjåføren. Dette skal ha basert seg på en misforståelse, og i virkeligheten ha dreid seg om et sendebud, får Nettavisen opplyst.

- En absurd opplevelse
I tillegg ble Norges nasjonalsang «Ja, vi elsker» spilt over høyttalerne i rettssalen.

- En absurd opplevelse, sier Dietrichson.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra Edvardsen, men predikanten sier følgende til NRK.

- Det er riktig at Dina-stiftelsen har bidratt med penger til enken, men de er blitt distribuert gjennom den lokale kirken i Kongo.

På spørsmål om hvorfor han bistår enken økonomisk, svarer Edvardsen:

- Det var fordi jeg syntes synd på denne dama da jeg traff henne. Min hensikt var å hjelpe et menneske som ikke har det bra, jeg kjenner jo godt forholdene i Kongo, sier Edvardsen på spørsmål om hvorfor han bistår enken økonomisk.

Støtten skal fortsette i to år fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere