RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En afrikansk revolusjon

Ingen annen enkeltstående oppfinnelse har betydd mer for afrikanernes livførsel og arbeidssituasjon som mobiltelefonen.

Financial Times har sett nærmere på det afrikanske mobilmarkedet, et marked som vokser 80 prosent hvert år.

Mobiltelefonen har hatt stor innvirkning på det afrikanske samfunnet, større enn internett har hatt. I er 47 millioner mobilbrukere i Afrika, og forsiktige analytikerne anslår at dette tallet vil vokse til 89 millioner om fem år.

Veksten i markedet har vært størst i verden de siste sju årene, i gjennomsnitt har det vokst 78 prosent hvert år ifølge FN-organet International Telecommunication Union (ITU).

Mobilnettverk er nå utbygd i stort sett hele Afrika, kun med unntak av det lille landet Guinea-Bissau. I mange land finnes flere mobiloperatører, og ofte er disse helafrikanske. Mens store operatører har svidd av milliarder på 3G-utbygging i Europa har afrikanske selskaper i stor grad hatt fritt spillerom på hjemmebane.

Flere afrikanske mobiloperatører har hatt suksess og vokst seg større enn hjemlandet. En av årsakene er at "alle" i Afrika bruker kontantkort. Ingen fakturaer skal sendes ut, og operatøren tar en minimal risiko, skriver Ny Teknik.

Financial Times mener også at siden så mange kan dekke mobilutgiftene i land der gjennomsnittsinntekten er under 60 dollar i måneden indikerer at den svarte økonomien er mye større enn tidligere antatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere