RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En av legene har en «venn» som til stadig befinner seg på venterommet, og hører sensitive pasientopplysninger

Etat for helsetjenester i Bergen kommune på Bontelabo ber nå Fylkesmannen se på den spesielle saken om fastlegene.
Etat for helsetjenester i Bergen kommune på Bontelabo ber nå Fylkesmannen se på den spesielle saken om fastlegene. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Nå har Bergen kommune bestemt at legene ikke får ta imot flere pasienter.

(Bergensavisen) To fastleger i Bergen har så store samarbeidsproblemer at det kan gå utover pasientenes liv og helse. Nå ber kommunen Fylkesmannen gripe inn.

Den ene legen får ikke lenger skrive ut sterke medisiner, fordi han var for løssluppen med medikamenthåndteringen. Den andre legen er sjelden er på kontoret, til tross for at hun deler på over 1300 pasienter.

En av legene har en «venn» som til stadig befinner seg på venterommet, og hører sensitive pasientopplysninger. Krangelen handler også om at ingen vet når det er lege på kontoret. Pasienter kan aldri vite når de får hjelp og pasientjournaler forsvinner.

Måneder med krangling

Etter måneder med krangling legekontoret i Bergen, bestemte legesekretæren seg for å loggføre hendelser. Her beskriver hun en praksis som er så graverende at kommunen har valgt å sende saken videre til Fylkesmannen.

Her er et utdrag fra loggen i februar 2014:

«Pasient kommer på luken i dag. Hun sier hun har time hos NN, men er ikke registrert i timeboken. Pasienten har mye smerter i ryggen (...) Pasienten venter i én time og 50 minutt. Sekretær har flere ganger prøvd å få tak i NN på telefonen, men vedkommende svarer ikke.»

I loggen beskriver sekretæren hvordan hun hele tiden må forholde seg til nye beskjeder. Pasienter kommer i luken, men få av dem er registrert i timeboken. Den kvinnelige legen som er en av to på legekontoret, gir henne motstridende beskjeder. En dag ønsker hun at pasientene skal ringe henne på mobil for å få legetime, mens den neste skal sekretæren ta imot timebestillingene.

februar i år var det ifølge sekretæren ingen leger som kunne bistå med øyeblikkelig hjelp på legesenteret.

- Går ut over driften

Nå har Bergen kommune bestemt at legene ikke får ta imot flere pasienter. Til sammen håndterer de 1350 stykker.

– Dette er en veldig spesiell sak. Vi har bedt Fylkesmannen om å vurdere å gripe inn. Hendelser som legesekretæren har loggført er såpass graverende at det kan gå utover pasientsikkerheten, sier rådgiver Karsten Sylta ved Etat for helsetjenester i Bergen kommune, ifølge Bergensavisen.

– Dette er en veldig spesiell sak, sier rådgiver Karsten Sylta ved Etat for helsetjenester i Bergen kommune.


Ifølge ham har de to legene så store samarbeidsproblemer at det går utover driften av legekontoret og pasientene.

– Årsaken til problemene er det forskjellige oppfatninger om. Jeg vil ikke gå nærmere inn på dette, sier Sylta.

Bekymringsmeldinger

Etat for helsetjenester har ansvar for å føre tilsyn med hvordan fastleger organiserer driften av legekontoret.

Sylta forteller at de har fått mange bekymringsmeldinger om uklare beskjeder, motstriden meldinger og mye venting. Det kommer frem at både pasienter og ansatte er usikre på når det er lege på kontoret.

– Den ene legen har en rekke ganger vært borte uten at legesekretærene vet hvorfor eller er informert, sier Sylta.

Det har ført til at pasienter har måttet vente lenge på venterommet. I et møtereferat kommer det også frem at pasientjournaler er borte. Legene har også klaget på hverandre, og etat for helsetjenester har selv møtt opp på legekontoret på oppfordring fra de ansatte.

«Venn» på venterommet

Etat for helsetjenester har også reagert på at en «venn» av den ene fastlegen oppholder seg på venterommet store deler av dagen når vedkommende er på jobb.

– Vi har nå fått opplysninger om at hun er ansatt som sekretær av legen. Likevel ser vi ingen grunn til at hun skal oppholde seg på venterommet, sier Sylta.

Han påpeker at når noen oppholder seg der, vil de høre og se ting som man ikke har noe med.

– Vi mener forholdet er et brudd på taushetsplikten og pasientsikkerheten, sier Sylta.

Han forteller at konflikten har vart i nærmere to år.

– Vi har hatt flere møter med legene og deres advokater. Vi har bedt om at de må komme frem til en endelig løsning. Vi har også sagt til dem at det er ingen god løsning at de fortsetter samarbeidet slik som nå, sier han.

– Er det forsvarlig for pasienter å oppsøke disse to fastlegene?

– Det må nesten Fylkeslegen svare på, sier Sylta.

Vil legge konflikten død

De to legene vil på sin side legge konflikten bak seg, og fortsette å jobbe sammen, forteller Bjørn Gjelsvik, som er advokat for den ene legen.

I et brev fra den andre legens advokat foreslås det at de to forsøker å jobbe sammen, og legger det som har vært av uoverensstemmelser bak seg.

– De to har sameie av legekontoret og diverse samarbeidsproblemer. Noe mer enn det kan jeg ikke si, sier Gjelsvik.

– Din klient får kritikk for å ha vært lite til stede på legekontoret. Hvor har hun vært?

– Hun har hatt legeoppdrag utenfor kontoret, enten hjemme hos pasient eller hos Nav, sier advokaten.

Han understreker at dette ikke skal ha gått ut over pasientene ved legekontoret.

Den aktuelle legen driver også egen privat legepraksis.

Mistet forskrivingsrett

Den andre legen gir overfor kommunen uttrykk for at økonomi er en vesentlig del av konflikten. Ifølge sekretæren på legekontoret har det også vært uklarheter rundt fordelingen av ruspasienter.

Legens advokat, Arne Njøten, viser til at konfliktene er et privat anliggende mellom de to. Han ønsker derfor ikke å kommentere saken ytterligere.

Njøtens klient mistet nylig retten til å forskrive sterke medisiner, såkalte A- og B-preparater. Bakgrunnen for dette var at han var for løssluppen med medikamenthåndteringen.

Fylkeslege Helga Arianson sier til BA at dette er en spesiell og vanskelig sak.

– Det pågår nå en vurdering mellom Bergen kommune og Fylkesmannen om hvem som bør gjøre hva. Vi følger nøye med, men har ennå ikke tatt endelig beslutning til hvordan vi skal følge dette opp.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere