*Nettavisen* Nyheter.

- En bauta i fredsbevegelsen

Foto: Erik Johansen/Scanpix

Freds- og miljøaktivisten Ole Kopreitan er død.

24.01.11 09:48

- En bauta i fredsbevegelsen er gått bort, sier SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal i en kommentar til at Ole Kopreitan er død, 73 år gammel.

Kopreitan var et fast innslag på Karl Johans gate i Oslo med sin vogn fullastet med jakkemerker for fred og miljøsaker og mot atomvåpen.

Ledet Nei til Atomvåpen
Han var et kjent navn på venstresiden i norsk politikk og en utrettelig aktivist. I mange år ledet han organisasjonen Nei til Atomvåpen.

Han var i sin tid leder for Sosialistisk Ungdomsforbund og ble partisekretær i Sosialistisk Folkeparti, forløperen til SV.

Før den første folkeavstemmingen om norsk EF-medlemsskap (EU) i 1972, var han en sentral person på nei-siden.

- Ole Kopreitan sin utrettelige innsats for freds-saken og rettferdighet vil altid bli husket og hans engasjerte person vil bli savnet fra Karl Johansgate der han i mange år var et fast holdepunkt med sin vogn full av buttons og sine klare meninger, sier SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal ifølge sv.no.

- Tro på folks engasjement
- Kopreitan hadde altid en tro på at folks engasjement kan forandre verden. Han var også en utrolig standhaftig person. Selv i tider der kampen mot atomvåpen ikke var populært eller «in» var Kopreitan alltid på barikadene. Nå er det andre som må føre denne kampen videre, sier Schei Tveitdal.

Dømt for apartheiddemonstrasjon
Ifølge sv.no var han blant de første som satte kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika på dagsorden.

Særlig kjent ble demonstrasjonen på Madserud tennisbane 13. mai 1964, der han i spissen for 50 ungdommer stormet banen og fikk stoppet tennislandskampen mellom Norge og Sør-Afrika.

Kopreitan ble for dette dømt for sivil ulydighet.

Kopreitan ble født 19. september i 1937 i Stavanger. Han vokste opp på Hitra i Sør-Trøndelag og utdannseg seg til lærer i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag