RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En drept i ny demonstrasjon mot Koran-brenning

Foto: Allauddin Khan (Ap)
Sist oppdatert:
16 personer skal være skadd. Demonstrasjonene fortsetter i Afghanistan søndag.

Flere hundre mennesker har startet å demonstrere i den sørlige byen Kandahar i Afghanistan søndag, melder nyhetsbyrået AFP.

Den arabiske nyhetskanalen Al Arabiya melder at en person er drept og 16 personer er skadet i dagens protester.

Dette er den tredje dagen med demonstrasjoner i landet.

Sprer seg
Demonstrasjonene har nå spredt seg til den østlige byen Jalalabad, hvor hundrevis av personer fredelig blokkerte hovedveien tre timer søndag.

Demonstrantene ropte at amerikanske soldater må forlate Afghanistan samt brente de en dukke av president Barack Obamam, melder BBC.

Demonstrasjonene startet etter fredagsbønnen i den norlige byen Mazar-i- Sharif. FNs hovedkvarter ble angrepet, og FN-offiser Siri Skare (52) ble drept. Seks andre FN-ansatte mistet også livet i angrepet.

- Meget tragisk
Skare tjenestegjorde i FN-operasjonen UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) som militær rådgiver.

- Det er meget tragisk når vi mister en av våre egne, men våre tanker går nå først og fremst til hennes pårørende og venner. Vi har ennå ikke helt oversikt på det som skjedde, men det jobber vi nå med, sier sjefen for de norske styrkene i Afghanistan, oberstløytnant Knut Eide i en pressemelding.

På lørdag startet demonstrasjonene i Kandahar. 10 personer skal da ha mistet livet, i tillegg skal over 70 personer ha blitt skadet, skriver CNN.

Angrepene vil ikke påvirke FNs tilstedeværelse eller arbeid i Afghanistan, sier organisasjonens øverste diplomat, ifølge Al Jazeera.

Brente Koranen
Demonstrantene protesterer mot at Koranen ble brent i en kirke i Florida i USA 20. mars i år, pastor Terry Jones sto bak brenningen.
Jones planla også «Den internasjonale brenn en Koranen-dag» på den niende årsdagen til terrorangrepet på World Trade Center 11.september 2001. Dette skapte internasjonal kontrovers og det hele ble avlyst.

- Skandaløst
President Barack Obama beskriver drapene i Afghanistan som ble utløst av brenning av muslimenes hellige bok, Koranen som skandaløst.

I en uttalelse sier Obama «at skjending av hellig tekst er en handling av ekstrem intoleranse og fordommer, men at det ikke rettferdiggjør ikke å drepe uskyldige mennesker».

- Å angripe og drepe uskyldige mennesker er opprørene og en fornærmelse mot menneskelig anstendighet og verdighet, uttaler han, ifølge CNN.

Kondolanse
Generalsekretær for FN kontaktet lørdag utenriksminister Jonas Gahr Støre for å overbrunge sine kondolanser i forbindelse med drapet på Siri Skare.

- Generalsekretæren gjentok overfor meg sin sterke fordømmelse av gårsdagens grusomme angrep på FN-hovedkvarteret i Mazar-e-Sharif. På vegne av FN overbrakte han sine kondolanser for tapet av oberstløytnant Siri Skare. Han anerkjente hennes betydelige innsats for FN og for Afghanistans fremtid, og omtalte Skare som en uvurderlige ressurs for FNs kontor i Mazar-e-Sharif, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere