RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Kirk (Scanpix)

- En ekstrem svømmetur

Sist oppdatert:
Dansken som fikk varslet om båtulykken utenfor Skjernøya svømte nærmere 3 kilometer.

- Man skulle ikke tro det var mulig, sier politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen til Nettavisen.

Han snakker om den utrolige svømmeturen som kameraten til de fire som er savnet gjennomførte etter at båten de satt i gikk rundt utenfor Skjernøya.

Les også:Fire dansker savnet etter båtvelt

Politiet fikk melding om ulykken klokken 22.48 onsdag kveld. To av de seks danskene som var i båten, klarte å ta seg i land og fikk varslet AMK-sentralen. Ulykken skal ha skjedd ved 13-tiden, men ble altså ikke varslet før sent onsdag.

Har du et tips om saken? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

Strabasiøst

Danskens utrolige ferd begynte etter at den 16 fot lange båten gikk rundt i brottsjø et sted i Hellefjorden, øst for Sandøy, ifølge Hovedredningssentralen.

Deretter greide han og en kamerat å berge seg opp på en holme ved Sandøy. Her forlot han kameraten og svømte over til Hellersøy, gikk over øya og svømte igjen nordvestover, til Skjernøy.

Den andre, som ble igjen på holmen, ropte på hjelp. Ropene ble hørt av letemannskapene og han ble tatt hånd om av redningspersonell rundt midnatt onsdag.

- Han må ha svømt i flere timer. Et svært strabasiøs tur på mellom to og tre kilometer, sier politistasjonssjefen om dansken som kom seg til bebyggelse og fikk varslet om ulykken.

- Det er en ekstrem gjerning å først berge en kamerat, for så å ofre alt for å få varslet om ulykken. Under slike værforhold, som det var onsdag, er det et under at han greide det, sier Gabrielsen.

Dansken skal ilføge Dagbladet Ringkøbing-Skjern være 24-åringen Søren Thuesen fra Ringkøbing. Han skal være livredder, men dette er informasjon politiet ikke har fått verifisert.

Til danske BT.dk sier derimot tanten, Inge Thuesen, følgende:

- Søren er livredder og derfor kunne han svømme så langt.

Far og mor skal allerede være på vei til Norge for å være sammen med sin sønn på sykehuset.

- I akseptabel form

De to som greide å komme seg i land etter forliset ble i natt fraktet til sykehuset i Kristiansand. Begge to er fortsatt til observasjon, men ifølge Gabrielsen er de fysisk i akseptabel form.

- Men de har gjennomgått en svært traumatisk opplevelse.

Den danske kameratgjengen på seks var gjester på en hytte på Skjernøya, og skal ha vært ute på fisketur da de gikk tom for bensin.

- Ingen av de seks skal ha hatt redningsvest på seg og det skal heller ikke ha vært redningsvester i båten. Men dette er opplysninger som ikke er verifisert, sier politistasjonssjefen.

Håper å finne overlevende

Ifølge fvn.no skal mannen som først fikk varslet om ulykken, ha forklart at to av kameratene kan ha druknet like etter forliset.

Men politi og redningsmannskaper har fortsatt ikke gitt opp håpet om å finne de fire savnede danskene i live.

- Fra torsdag morgen trappet vi opp leteaksjonen. Og utover dagen søkes det med uforminsket styrke, sier Gabrielsen.

Et ukjent antall frivillige fra Røde Kors og Sivilforsvaret går nå langs land på flere av øyene i området rundt forliset.

I tillegg er to redningsskøyter, ett Orion-fly, to politibåter, to Sea King-helikoptere i aksjon.

- Bare fra Kystvakten, politi og Redningsselskapet er vi vel rundt 100 som søker.

Per Fjeld ved Hovedredningssentralen på Sola opplyser til Nettavisen at søket etter de fire savnede ikke er optimalt.

- Det er lavt skydekke i området, kuling og regn. Vi søker fortsatt innenfor et område på 1500 kvadratkilometer, opplyser han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere