RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En eventuell suksess vil ikke ta bort det vonde

Foto: Rolf Ørjan Høgseth
Sist oppdatert:
Men kjendispsykolog tror at historiene til Lene Alexandra kan hjelpe andre som er i liknende situasjoner.

(SIDE2): Man må lære å akseptere seg selv.

Viser åpenhet
Lene Alexandra Øien (31) er aktuell med selvhjelpsboken «Bra nok!». Her kan man lese om flere av Øiens dramatiske opplevelser og hendelser fra barne- og ungdomstiden. Artisten avslører blant annet hvordan hun ble sjenket full og seksuelt misbrukt av flere eldre gutter.

Les saken her: - Jeg ble gruppevoldtatt

Kjendispsykolog John Petter Fagerhaug har også bidratt i boka. Fagerhaug har ikke vært Lene Alexandras terapeut, men han har kjennskap til henne som venn.

Hans kommentar i selvhjelpsboka gir et bilde på typiske tegn hos overgrepsofre, og hvordan traumene kan bearbeides slik at de kan bli lettere å leve med.

Han mener Øiens ærlige beretninger om sine tidligere problemer kan bidra til åpenhet for andre i liknende situasjoner.

- Det er flott at noen går ut med sine opplevelser som dette, det viser en åpenhet som kan være til stor hjelp og støtte for andre. Det kan også hjelpe de som bare går og bærer på slike opplevelser inni seg til å få de ut og å få gjort noe med det, sier Fagerhaug til Side2.

Vanlig med spiseforstyrrelser og depresjon
Personer som opplever overgrep sliter med en rekke problemer hvis de ikke får god hjelp. Spiseforstyrrelser, selvskading, selvmordstanker, depresjon og angst er ikke uvanlig.

Videre kan et ønske om en perfekt kropp og et perfekt liv, penger og kjendisstatus bli drømmer og krav man setter til seg selv for å bli bra nok.

«Dilemmaet er det at det perfekte styres av definisjonen av det perfekte, og for mange er definisjonen urealistisk og til tider helt umenneskelig» kan man lese fra Fagerhaugs kommentar i boka.

«Dessverre tar ikke en eventuell suksess bort det vonde. Å føle at man ikke er bra nok, er bare en følelse, synlig suksess er en tanke man bruker for å flykte fra de vonde følelsene», skriver han videre.

En tilværelse i rampelyset vil ikke være løsningen på det alt det vonde, men psykologen tror at medievante mennesker kan ha godt av å dele sine historier til andre.

- Det å gå ut til media generelt kan være ganske risikofylt dersom man ikke har erfaring med media. Man blir jo mer sårbar og ømfintlig for tilbakemeldinger, og man kan ta negative tilbakemeldinger ekstra sterkt. Har man erfaring så takler man dette bedre, og kan tjene på å få ting ut, forklarer Fagerhaug til Side2.

Finnes håp
«Overgrep etterlater smertefulle sår der inne som aldri gror».

Psykologen mener at dette er sår som man må leve med og at det vanskeligste med overgrep er de mentale skadene.

Han skriver at det ikke er uvanlig å skamme seg over det som har skjedd, og at man gir seg selv mye av skylden. Mange vegrer seg for å oppsøke hjelp, men dermed blir problemet større.

Men Fagerhaug påpeker at det finnes håp. Han sier det finnes alternativer og muligheter til å få et godt liv selv om man har opplevd vonde ting.

Det viktigste er å akseptere seg selv og psykologen anbefaler å finne noen du kan snakke med som du stoler på og som kan hjelpe deg på veien til aksept av deg selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere