RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Én familie har elleve barn

Foto: Rune Johansen (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
- Innvandrerfamilier flytter inn i området med mellom fem og ti barn, skriver rektor Eva Grimstad i en høringsuttalelse. Nå får hun kritikk.

Barneproduksjonen til innvandrerfamilier i Alvøen i Bergen sprenger elevprognosene til Alvøen skole, mener rektor en ved skolen

Påstanden fra rektor Eva Grimstad kommer i en høringsuttalelse til den nye skolebruksplanen. Hun mener elevprognosene til byrådet er feil.

- Innvandrerfamilier flytter inn i området Janaflaten, og disse er barnerike med mellom fem og ti barn, skriver rektoren ifølge Bergensavisen.

Barnerikdommen blant innvandrere, og planer om flere nye boliger i området, gjør at elevtallet ved skolen heller vil stige enn synke – slik byrådet beregner.

Men ifølge seniorforsker Trude Lappegård i SSB, tar Grimstad litt hardt i. Ved siste måling, i 2004, var det ingen innvandrergrupper som hadde fem barn i snitt.

- Dessuten, dess lenger tid en ny befolkningsgruppe er i Norge, dess mer nærmer de seg det gjennomsnittlige fruktbarhetsnivået, sier Lappegård til BA.

Det er stor variasjon i kategorien «innvandrerfamilier». Ifølge SSB var de topp tre barnerike familiene i Norge opprinnelig fra Somalia (4,4 barn i snitt), Irak (4,3 barn i snitt) og Marokko (3,6 barn i snitt).

Holder på sitt
- Er virkelig familiene du referer til så barnerike?

- Ja, til vår store overraskelse. Når lærerne snakker med barn på skolen, så sier elevene hvor mange søsken de har, sier Grimstad til BA.

- Ifølge SSB er det ingen innvandrergrupper med mer enn 4,4 barn i snitt?

- Det betyr ikke at det ikke er noen flere i dem vi snakker om, men dette har vi ikke drevet og registrert.

- Vi merker at det er stadig nye innvandrerfamilier som flytter til området fra andre steder i Bergen, og at de har mange barn. I løpet av det ene året jeg har vært her, har det kommet fire-fem nye familier med innvandrerbakgrunn.

- Og alle har så mange barn som du referer i høringsuttalelsen du har sendt Bergen kommune?

- Jeg vet at i ett tilfelle så er det i alle fall det. Det er mange som har mange barn i disse familiene, men jeg har vel ikke registrert mer enn én familie med elleve barn, sier Grimstad.

- Har ikke belegg
Leder for Det felles innvandrerråd i Hordaland, Samba Njie, sier til BA at han er skuffet over uttalelsen.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette er basert på stereotype holdninger. Det handler om at folk tror at «alle» innvandrerfamilier har ti-tolv barn. Njie selv påpeker at han kjenner en god del innvandrerfamilier.

- Og selv jeg kjenner ikke noen som har ti barn.

Njie mener det er beklagelig at Grimstad skriver slik hun gjør i høringsuttalelsen.

- Hun har faktisk ikke belegg for det hun sier.

- Man bør være forsiktig med slike uttalelser og undersøke at de faktisk stemmer.

- Selv om det hadde vært en innvandrerfamilie med ti barn i området, så representerer dette det ekstreme, mener Njie.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere