RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ron Sachs / POOL (EPA)

- En fiasko hvis Obama ikke kommer

Sist oppdatert:
Hillary Clinton sår tvil om at president Barack Obama kommer til København.

KØBENHAVN (Nettavisen): Barack Obama skulle etter planen ankomme København fredag, som er siste forhandlingsdag under klimakonferansen på Bella Center. Men nå sår Obamas utenriksminister tvil om han i det hele tatt dukker opp.

- Vi håper at han kommer, svarer Clinton på spørsmål fra en journalist om Obama kommer som planlagt.

Fortvilelse
Dette skaper stor fortvilelse blant deltakerne her på Bella Center, og miljøorganisasjonene mener et slikt utfall vil være katastrofalt for klimatoppmøtet.

- Det Hillary Clinton nettopp sa i talen var at han fortsatt har planer om å komme. Tidligere har det vært sikkert at han kommer. Dersom det viser seg at han ikke kommer, da går vi mot et sikkert havari her i København. Da blir det en fiasko for da blir det en avtale han ikke vil ha sitt navn knyttet til, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til Nettavisen.

Frederic Hauge i Bellona mener uttalelsen til Clinton er nok et bevis på at forhandlingene i København er i krise.

- Det er bare enda et rykte som indikerer på at dette er vanskelig. Det er ikke noe vits for ham å dra hvis det ikke er håp om en avtale, sier Hauge til Nettavisen.

Les også: Danskene gir opp klimaavtalen

Problemer
Over 100 statsledere vil være til stede på Bella Center i København de siste forhandlingsdagene. Samtlige vet at de har et enormt internasjonalt press på seg til å levere noe som kan ligne en internasjonal, politisk avtale. Men samtidig har de nasjonale interessene gjort seg gjeldende i stor grad.

For så langt har det ikke vært to smertefrie uker med forhandlinger, og statslederne som i disse dagene ankommer den danske hovedstaden, har lite konkret å skulle forhandle om og eventuelt signere i morgen.

Det har vært ampert mellom u-land og i-land, der G77 og Kina mener de danske avtaleutkastene som er lagt fram, har gått bort fra Kyoto-avtalen og favoriserer i-landene.

Sent onsdag kveld kom det meldinger om at kineserne ikke ønsker en avtale, og torsdag morgen meldte danske medier at det danske formannskapet har gitt opp å få til en global avtale.

Les: - Kina er det store problemet

Kina vs. USA
Under dagens pressekonferanse sa Clinton at USA skal bidra med sin andel til et 100 milliarder dollar klimafond, som skal brukes til å finansiere utslippskutt og tilpasningsarbeidet i u-land, dersom det blir noe av klimaavtalen i København.

Løftet om penger gjelder kun dersom Kina går med på at landets utslippskutt skal kontrolleres internasjonalt

Dermed spiller hun ballen over til kineserne, som holder sin pressekonferanse klokken 14.30. Kina har sagt de vil redusere CO2-utslippene sine, men vil ikke binde seg til en internasjonal avtale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere