- En forferdelig tid, og en svært krenkende opplevelse

Foto: Olsen, Geir (VG)

Kona til overgrepstiltalte Rune Øygard støttet ektemannens forklaring på alle punkter, men reagerer kraftig på informasjon som kom fram i forrige uke.

15.10.12 22:31

Lillehammer (Nettavisen): Mandag inntok den overgrepstiltalte ordførerens kone vitneboksen. Hun ga hans forklaring uforbeholden støtte. Likevel har kona reagert på bevis som ble presentert forrige uke.

Rune Øygards kone støttet ektemannens forklaring på alle punkter. Hun fortalte innledningsvis at det var familierelasjonen og jentas vanskelige oppvekstvilkår, som gjorde at det barnløse ekteparet valgte å ta jenta så varmt imot.

Foto: Geir Olsen/VG/Scanpix

-Usikker og beskjeden
Videre beskrev hun, i likhet med sin mann, 16-åringen som både usikker og beskjeden da paret først møtte henne.

- Hun var en stille, sky og innesluttet jente som hadde problemer med å ta egne valg. Det virket som om hun ikke hadde det så godt. Jeg oppfattet henne som en person som hadde behov for litt ekstra oppmerksomhet, sa Reidun Øvre Øygard i tingretten mandag.

Videre fortalte hun at jenta ofte måtte ha på lyset når hun overnattet hos familien. I tillegg beskrev hun situasjoner der 16-åringen løy.

- Det var ofte situasjoner der hun glemte igjen ting, men nektet for at det var hennes. Vi var uansett svært glade i henne, selv om vi hele tiden var tydelige på at vi ikke ville ta noen foreldrerolle, forklarte Reidun.

Foto: Henrik Arneberg

- Åpnet hus og hjerte
Ordførerkona fortalte at paret ofte fikk bilder på mobiltelefonen da jenta fikk gode karakterer.

- Vi åpnet huset og hjertene våre for henne. Samtidig reagerte jeg på hvorfor foreldrene ville at hun skulle være så ofte hos oss, sa ordførerkona, som videre understreket ektemannen satte minst grenser av de to.

- Jeg tror jeg har satt mer grenser enn det Rune har gjort, sa hun og la til:

- Vi gjorde så godt vi kunne ut ifra den kunnskapen vi har. Vi har ikke unger, men prøvde å gi den tryggheten vi kunne.

Foto: Henrik Arneberg

- Visste at de overnattet på dobbeltrom
Øygards kone støttet mannens forklaring på alle punkter. Hun fortalte at datamaskinen nesten alltid sto påskrudd i stua og at hun ved flere anledninger så Skype-meldingene Rune Øygard og jenta sendte hverandre. Hun reagerte enkelte ganger på språkbruken, som for eksempel at begge sa at de elsket hverandre.

Ifølge Reidun Øygard var det som regel jenta som oppsøkte dem med ønske om å komme på besøk. Kona fortalte at hun og mannen ble svært glad i den unge jenta.

- Hun ble en del av familien vår. Det var det som gjorde at hun fikk vår fulle tillit. Jeg tror Rune følte at hun var med som en datter på turene de dro på sammen, svarte hun på spørsmål fra aktor om hvorfor ektemannen dro med en mindreårig jente på ulike reiser rundt om i Norge.

- Jeg visste at de overnattet på dobbeltrom. Jeg tror heller ikke det hadde ikke vært et alternativ å sove separat. Hun hadde ikke turt på eget rom, sa kona og la til at jenta var redd for å sove alene.

- Så du visste at de sov i samme seng? ville aktor vite.

- Ja, ligger du på et dobbeltrom, så ligger du gjerne i samme seng. Jeg hadde tillit til begge to og tenkte aldri tanken på at det var rart, svarte Reidun.

Verken hun eller mannen informerte jentas foreldre om at ordføreren og jenta delte seng. Begge har fortalt at de stolte på at jenta selv fortalte dette til sine foresatte.

Foto: Roald Berit/Scanpix / Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

Avviste skjenkeepisode
Ved en anledning skal Øygard ifølge jenta ha skjenket henne.

- Jeg ble servert baileys og whisky. Jeg fikk sånne små shotglass, og andre ting som sto inne i skapet på seteren, sa jenta i retten første uka.

Det skal ha ført til at hun måtte ut og spy.

- Jeg husker ingenting etter det, men dagen etter fikk jeg vite at jeg hadde kastet opp hele natten, sa jenta.

Hun hevder alkoholen førte til at hun fikk et rødsprengt øye, noe hun tok bilde av og sendt sin nåværende kjæreste. Øygards kone kom opp dagen etter den påståtte skjenkingen. Hun aviser hele episoden.

- Jeg tror hun hadde kastet opp. Men da jeg kom var hun blid og smilende. Rune er en svært måteholden kar når det gjelder alkohol og drikker nesten aldri. Dersom man er påvirket av alkohol er som regel begge øynene røde. Her begrenset det seg til et øye, som i tillegg ble stadig rødere utover dagen, sa kona.

La frem kontoutskrifter
Både aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter og Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, bruke mye tid til å spørre ordførerkona om turen til hytta i Måløy i høstferien 2009, da det første overgrepet ifølge tiltalen fant sted. Forsvareren la fram kontoutskrifter som ifølge henne viser at Reidun Øygard ikke var ute på handletur på turens siste dag. Ifølge jenta skjedde overgrepet da ordførerkona var ute for å handle.

- Noen vil kunne si at hun brukte kontanter. Men det er ingen minibankuttak på hennes konto som skulle tilsi at hun hadde kontanter, og hun har brukt kort alle de andre gangene, utdypet forsvareren etter at retten var hevet.

Foto: Henrik Arneberg

Reagerer på Skype-samtaler
Om Skype-samtalene fortalte hun at de ofte bar preg av å ofte være av litt tullete og useriøs art.

- Det var ofte en del pjatt, sa Reidun.

Om det som er blitt omtalt som seksualisert språk mellom tiltalte og fornærmede, støttet kona ektemannen og hans forklaring, der han sier at sjargongen eller stammespråket som ble brukt, inneholdt ord eller uttrykk som lett kunne forveksles eller misforstås.

- Vi kunne for eksempel si: Du kan ikke gå ut naken, nå som det er så kaldt ute, sa Øygards kone.

Videre fortalte hun at jenta ved flere tidligere anledninger brukte uttrykket blaut om at hun måtte på toalettet. Øygard har i en chat-logg som tidligere har blitt opplest spurt jenta om nettopp dette.

Les flere artikler fra rettsaken

Kona fortalte likevel at hun har reagert deler av innholdet i Skype-samtalene som ble presentert forrige uke. Blant annet samtaler der ordføreren ber jenta ta av seg sin brystholder, mens han sitter på sitt kontor.

- Jeg syns det er uakseptabelt det som har kommet fram i media. Det kan jeg ikke akseptere, sa hun.

Til slutt spurte dommeren om Reidun Øygard ville fortelle noe utover det hun var blitt spurt om i løpet av dagen.

- Jeg vil si at det har vært en forferdelig tid, og en svært krenkende opplevelse, sa ordførerkona før retten rundet av.

Mest leste saker i Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.