RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En gavepakke til Systembolaget

Sist oppdatert:
- Dramatisk for Vinmonopolet som nå bare selger halvparten av brennevinet som drikkes i Norge, mener vin- og brennevinleverandørene.

Følg budsjettet direkte i vinduet over!

KONGSVINGER (Glåmdalen): Alkoholavgiftene i Norge går opp. Det bremser ikke akkurat svenskehandelen.

I forslaget til statsbudsjett for 2013 forslår regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene.

Denne gangen forelås det å øke med 2 prosent.

- Siden Sigbjørn Johnsen tok over som finansminister har grensehandelen økt dramatisk, faktisk med nærmere 15 prosent, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Foreningen viser til at den totale økningen på alkoholavgifter er totalt 13 prosent siden Sigbjørn Johnsen tok over.

- Sverige holder sine avgifter uendret. Denne økningen er en gavepakke til Systembolaget og smuglere, sier Jordheim til Glåmdalen.

Sverige tjener godt

- Konsekvensen av regjeringens politikk er at svenskene tjener godt på nordmenns kjøp av vin og brennevin. Dette er dramatisk for Vinmonopolet som nå bare selger halvparten av brennevinet som drikkes i Norge. Regjeringen burde sett inn tiltak som kan styrke salget på Vinmonopolet, fremfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget, sier Jordheim.

Selger 1 million liter mindre

- Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland. Konsekvensene av denne politikken er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker.

Siden 2009 har salget av brennevin på Vinmonopolet sunket med hele 7 prosent. Hvis dagens salgsutvikling på Vinmonopolet fortsetter ut 2012, vil nedgangen tilsvare nærmere 1 millioner liter brennevin. Tall fra SSB viser at grensehandelen i år kan utgjøre nærmere 12 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning på 15 prosent siden 2009.

Les flere saker i Glåmdalen her

MEST LEST I NETTAVISEN:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere