*Nettavisen* Nyheter.

- En god og verdig pris

GRATULERER: Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer Malala Yousafzai fra Pakistan med fredsprisen. Tidligere i år besøkte Malala Solberg i statsministerboligen i Oslo.

GRATULERER: Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer Malala Yousafzai fra Pakistan med fredsprisen. Tidligere i år besøkte Malala Solberg i statsministerboligen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Fredsprisen blir godt tatt i mot, men Malala selv venter til etter skoletid med å kommentere.

10.10.14 13:48

Fredag formiddag ble det kjent at den pakistanske aktivisten Malala Yousafzai (17) og den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi får Nobels fredspris for 2014.

Gratulasjonene strømmer nå inn til prisvinnerne.

- Gratulerer til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay med Nobels#Fredspris for 2014. Fortjent! skriver SVs stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell på Twitter.

Høyres stortingsrepresentant Linda H. Helleland takker Malala.

- Gratulerer Malala! Kvinner og barn verden over gleder seg med deg og takker deg. I Høyre heier vi på deg! skriver hun.

Flere av Høyres representanter nominerte nettopp Malala til fredsprisen.

- Verdige vinnere av # NobelPeacePrize Vi var mange kvinnelige stortingsrepresentanter fra @ Hoyre som nominerte # Malala til årets # fredspris, skriver stortingsrepresentant Siri A. Meling på Twitter.

Solberg: - God og verdig pris
Statsminister Erna Solbeg (H) var også raskt ute med gratulasjonene.

- Nobel Peace Prize awarded to Kailash Satyarthi and Yousafzai for their important work to secure education for children. Congrats! tvitrer Solberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi deler fredsprisen med den pakistanske aktivisten Malala Yousafzai.  Foto: (c) Frederic Soltan/corbis


På en pressekonferanse utdyper Solberg:

- Jeg synes det er spennende at fredsprisen har gått til en så ung representant, sier hun.

På spørsmål om regjeringen stiller seg bak tildelingen, svarer hun:

- Vi gratulerer fredsprisvinnerne, og vi synes det er en verdig sak å få prisen for. Dette er en pris vi synes er god og verdig, sier Solberg.

Skole og utdanning er avgjørende i kampen mot konflikt og ekstremisme, mener hun.

- Prisvinnernes engasjement for å sikre barns rettigheter og skolegang har inspirert en hel verden, sier statsministeren.

- Skolegang er det viktigste
Solberg framhever Nobelkomiteens begrunnelse, hvor deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for barns rett til utdannelse blir vektlagt.

- Skolegang er det viktigste vi kan gi våre barn. Utdanning hjelper barn ut av fattigdom og sikrer barns rettigheter. Dette er en forutsetning for fred og bærekraftig utvikling, sier hun.

HTML EMBED


Malala er på skolen
Ifølge NRK vil ikke Malala Yousafzai gå fra undervisningen på skolen hvor hun går for å gi sin reaksjon på prisutdelingen.

Det vil derfor bli en pressekonferanse først klokken 17.30 med henne i Birmingham, hvor hun bor i dag. Malala går på Edgbaston videregående skole.

- Sterk støtte til barn
Lederen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), mener fredsprisen er en sterk støtte til barns fundamentale rett til utdanning og en oppvekst fri for vold, misbruk og tvangsarbeid.

- Det er gledelig at årets fredspris setter fokus på den politiske kampen mot barnearbeid og for jenters rett til utdanning, sier Huitfeldt.

Hun påpeker at barn ikke skal tvinges til å jobbe fremfor å gå på skole.

- En pris som anerkjenner barns rettigheter er et viktig bidrag for fred, sier hun.

Frp: - Fornuftig tildeling
Tildelingen av fredsprisen vil rette økt oppmerksomhet mot barns rett til utdanning, mener Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik.

- Dette er en fornuftig og god tildeling. Det de jobber for er viktig for å forhindre undertrykkelse, som barnearbeid og barns rett til utdanning, sier han til NTB.

- At Malala Yousafzai og Kailash Satyrarthi tildeles Nobels fredspris vil sette økt fokus på disse problemene, og er godt innenfor Nobels testamente, fortsetter han.

HTML EMBED


SVs Inga Marte Torkildsen gratulerer også:

- Congratulations, & ! Children's rights fundamental to achieve peace. Girls' rights key to development, tvitrer hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener prisen vil løfte engasjementet for barn og jenters rettigheter.

- Gratulerer så mye til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi med Nobels fredspris!! En viktig pris som vil løfte engasjementet for barn og jenters rettigheter! skriver han på Facebook.

- Et populært valg
Nobelkomiteen har gjort et populært valg, mener Amnesty.

- Velfortjent, uangripelig, men en upolitisk pris, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs.

Han synes det var et godt valg å dele prisen mellom indiske Kailash Satyarthi Yousafzai og pakistanske Malala Yousafzai.

- En inder og en pakistaner, en hindu og en muslim. Det er en veldig god pris, sier Egenæs til NTB.

Ungjenta Malala Yousafzai var en av favorittene, men mange har spurt seg om hun ikke er for ung med sine 17 år. Egenæs synes ikke det.

- Hennes unge alder diskvalifiserer ikke. Man må få prisen for det man har gjort, om det er lenge eller kort. Hun har brukt det forferdelige som skjedde henne til å stå opp for barns rettigheter, og særlig jenters rettigheter, over hele verden, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, mener prisen til Malala er en fantastisk nyhet. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

- En fantastisk nyhet
At 17 år gamle Malala Yousafzai vinner Nobels fredspris er en fantastisk nyhet for jenters rett til utdanning, mener generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen.

- Det er en anerkjennelse for hennes modige kamp for å holde jenter på skolebenken. Malala er en stor inspirasjon for millioner av jenter som hver dag kjemper mot barneekteskap og for retten til utdanning, sier han til NTB.

Han peker på at Nobels fredspris er den største anerkjennelsen verden kan gi en menneskerettighetsforkjemper.

- Oppi dette har vi som verdenssamfunn et ansvar for å huske på at hun fortsatt er et barn. Vi må hjelpe henne i kampen for jenters rettigheter, men også beskytte henne, legger han til.

HTML EMBED


- Til en som risikerer livet
Årets fredspris understreker viktigheten av utdanning for alle, sier KrFs Kjell Inge Ropstad.

– Dette er en pris som belønner en som har arbeidet over lang tid og samtidig løfter opp en som ikke har holdt på lenge, men som har hatt en tøff stemme og risikert livet sitt, sier han til NTB.

Ropstad mener det er flott at unge Malala Yousafzai var blant prisvinnerne.

– Du kan gjøre en veldig stor innsats som ung. Den tøffe røsten hun har vært, har vært viktig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kunngjorde fredsprisvinnerne klokken 11 fredag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


Unicef Norge er også fornøyd med tildelingen av prisen til Malala.

- Hun har bidratt solid til å sette barns rett, og spesielt jenters rett, til utdanning på agendaen over hele verden. I alt fra små landsbyer til de store møtebordene i FN er hennes navn ensbetydende med viktigheten av utdanning, sier generalsekretær i Unicef Norge, Bernt G. Apeland.

Han legger til at hun også vært et tydelig eksempel på hvor viktig barns rett til deltakelse er i å skape en bedre verden.


- Malala er en verdig vinner av Nobels fredspris, sier Apeland.

- Deres kamp mot undertrykkelse
Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland, kunngjorde prisvinnerne klokken 11 fredag formiddag.

- Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2014 skal tildeles Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse, sa Jagland.

Prisen deles likt mellom de to, som har vært aktive i kampen for barn og unges rettigheter.

HTML EMBED


- Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter, leste Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i begrunnelsen.

Følg Nettavisens live-dekning av fredsprisen her:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.