- En grisk, selvopptatt nasjon

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen)

Elisabeth Løland mener Norge grabber til seg fra de fattiges tallerken. Les kommentaren til Nettavisens gjesteredaktør.

01.11.12 19:16

KOMMENTAR: Norske diplomater reiser verden rundt for å forhandle fred. Samtidig er Norge i dag blant verdens største våpeneksportører målt etter innbyggertall.

Vi eksporterer våpen direkte til 56 land på verdensbasis, elleve av disse landene er autoritære regimer i Midtøsten.

Staten eier 50 prosent av de to største våpenprodusentene i Norge, og tjener mer penger jo mer våpen som selges. Samtidig er det regjeringen som avgjør hva disse selskapene skal få lov til å eksportere til hvem.

NETT-TREFF: Løland svarte leserne. Les svarene!

Staten er en stor eier i Nammo-konsernet, som eier Nammo Talley. Der produseres termobariske våpen. Dette er våpen som gir stor lidelse, som det er lagt begrensninger på i humanitærretten og som vesten på 70-tallet fordømte Sovjetunionen for å bruke.

Norske våpenprodusenter på Raufoss produserer MP-ammunisjon, som er laget for å eksplodere inne i kroppen på offeret.

Vi liker å tro at Norge ikke bare er verdens rikeste land, men også verdens rauseste og mest gavmilde.

Les også: - Det er enklere å bygge barn enn å reparere voksne

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Denne forestillingen om Snille-Norge, som gjør alt for våre medmennesker, ligner imidlertid mer og mer på et eventyr – det er koselig å fortelle, men vi vet at det ikke er sant.

Riktignok gir vi generøst med den ene handa. Problemet er at den andre handa grabber til seg det meste den kan få tak i, selv det som ligger på de fattiges tallerken.

Denne forestillingen om snille-Norge som gjør alt for våre medmennesker ligner imidlertid mer og mer på et eventyr

Å ha et forsvar forutsetter at vi har tilgang på våpen, men vi er ikke uten ansvar for hvilke våpen vi produserer og hvem vi selger de til. Tilgang til våpen øker mulighetene for at en konflikt blir væpnet, og autoritære regimer bruker våpen til å holde befolkningen nede.

- Norge må stille krav
For å hindre at norskproduserte våpen kommer på avveie, og blir brukt av parter vi ikke ønsker, må Norge kreve en sluttbrukererklæring fra alle land vi selger våpen til, for å forsikre oss om at de ikke selges videre.

Mer fra Nettavisen:

Vi må også gjøre våpnene sporbare ved å merke dem. I dag merkes de med uforståelige koder som bare fabrikken kan forstå. Det gjør det umulig for frivillige organisasjoner i de land som rammes av våpenbruken, å kontrollere hvor våpnene er produsert og holde eksportøren ansvarlig for salget.

Hvis vi ikke kan stemple «NO» på våpen og ammunisjon fra Norge, må vi gjøre et valg. Enten står vi for at vi har solgt våpen dit og merker dem, eller vi stopper salg til området.

Hvis vi mener alvor med å ta side med de i verden som trenger det mest, må det også gjelde når det koster

Våpenproduksjon er ikke den eneste måten Norge bryter med imaget som en fredsnasjon som er på de fattiges side.

Vår handelspolitikk hindrer fattige land å få solgt sine varer, statseide Statoil driver oljeutvinning fra tjæresand og oljefondet investerer nesten ikke i utviklingsland.

NETT-TREFF: Løland svarte leserne. Les svarene her!

«Uten bistanden ville Norge blitt sett på som en grisk, selvopptatt nasjon», har seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard skrevet. En raus bistand er bra, men uten at vi kjemper de samme kampene også på andre politikkområder, blir det et skalkeskjul. Hvis vi mener alvor med å ta side med de i verden som trenger det mest, må det også gjelde når det koster.

Av Elisabeth Løland, leder i KrFU

Les også disse sakene:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag