*Nettavisen* Nyheter.

- En grotesk dobbeltmoral

Både Israels president Shimon Peres og tibetanernes åndelige leder Dalai Lama skal på norgesbesøk i mai måned. Førstnevnte blir møtt med gallamiddag på Slottet, mens sistnevnte får ikke møte det offisielle Norge. Foto: Scanpix (fotomontasje)

Vender ryggen til «okkupert» fredsprisvinner, mens «okkupant» blir møtt med gallamiddag på Slottet.

30.04.14 14:42

To tidligere fredsprisvinnere, Shimon Peres og Dalai Lama, skal besøke Norge i mai måned. Mens førstnevnte blir møtt med pomp og prakt på Slottsplassen, får den andre verken møte regjeringen eller stortingspresidenten.

- Det er lederen for den brutale okkupasjonsstaten Israel som Regjeringen nå velger åpent å støtte gjennom statsbesøket. Dagens israelske okkupasjonspolitikk og fortsatt ekspansjon av illegale israelske kolonier på Vestbredden, gjentatte brutale militære angrep på sivilbefolkningen og forhandlingsbrudd hindrer en politisk løsning. Mens verdens folk organiserer boikott av apartheidstaten Israel skal det offisielle Norge altså tilkjennegi støtte til okkupanten. Det er meningsløst, opprørende og fremmer ikke fred, sier Gaza-lege Mads Gilbert til Nettavisen.


- Det blir også en grotesk dobbeltmoral når den samme regjeringen ikke engang vil møte ikkevolds-representanten Dalai Lama, men med pomp og prakt mottar en president som trolig vil blitt dømt for krigsforbrytelser den dagen han og de andre ansvarlige israelske politikerne blir stilt for Den internasjonale folkerettsdomstolen i Haag, sier Gilbert.

To fredsprisvinnere
Shimon Peres mottok Nobels fredspris i 1994 sammen med Yitzhak Rabin og Yasir Arafat for forhandlingene som ledet til den såkalte Oslo-avtalen. Den nåværende Dalai Lama ble tildelt fredsprisen i 1989 for sin ikke-voldelige filosofi. Sistnevnte får verken møte Stortingspresident Olemic Thommessen eller regjeringen når han besøker Norge i begynnelsen av mai. Det skyldes Norges frykt for å forverre det allerede kjølige forholdet til Kina.

Israels president Shimon Peres blir imidlertid møtt med offisiell mottakelse på Slottsplassen, gallamiddag på Slottet og lunsj på Akershus. Han skal også møte stortingspresident Olemic Thommessen og statsminister Erna Solberg under norgesbesøket 12. og 13. mai.

Klikk på bildet for å forstørre.

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken.

- Pinlig for regjeringen
Fredsforsker mener det er pinlig for regjeringen at de to fredsprisvinnere får såpass ulik behandling under norgesbesøket.

- Dette er en stor kontrast for regjeringen, og det er ikke minst pinlig for en regjering som har gått på valg med en utenrikspolitikk med fokus på menneskerettigheter, sier direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

- Når det gjelder besøket til Dalai Lama, synes jeg regjeringen også skal ha ros for at de har vært ærlige med at dette skyldes pragmatiske hensyn. De har ikke forsøkt å pakke dette inn i bomull, sier Harpviken.

Vasset i blod
Gilbert fikk tilnavnet Gaza-legen da han og legekollega Erik Fosse bisto på Shifa-sykehuset under Gaza-krigen. De to norske legene ble et viktig talerør for palestinerne under den blodige krigen, ettersom Israel nektet journalister adgang til Gazastripen. Han mener det er forkastelig å invitere Peres på offisielt besøk til Norge.

- Det er etter min mening en politisk fullstendig forkastelig invitasjon som jeg vil tro den blåblå regjeringen står bak. Det er helt uakseptabelt å invitere den israelske presidenten som er statsoverhodet for en okkupasjonsmakt som til daglig utøver brutal apartheidpolitikk overfor hele det palestinske folket, som fortsetter den inhumane blokaden av Gaza og holder 1,7 millioner palestinere nådeløst innesperret på syvende året med katastrofale humanitære konsekvenser. Det israelske apartheidregimet er skarpt fordømt av både Desmond Tutu og Jimmy Carter, og beskrives av dagens ANC-ledere som langt verre enn apartheidstyret som var i Sør-Afrika, sier Gilbert.

- President Shimon Peres er en aggressiv sionist. For oss som vasset i blod under det israelske overfallet på Gaza 2008-2009, er det verdt å minne om at den samme Peres var meget fornøyd med dette angrepet som han karakteriserte som en 90 prosent vellykket kollektiv straff. Det overveldende flertallet av de over 1400 drepte og 5400 skadde var sivile palestinere, blant dem flere tusen barn, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Lege Mads Gilbert på Shifa-sykehuset i Gaza.


Okkupasjonsmakter?
Tibet erklærte sin uavhengighet fra Kina i 1912, noe som ikke ble anerkjent av de kinesiske myndighetene. Det førte til at kinesiske styrker rykket inn i Tibet i 1950, og området ble innlemmet i Folkerepublikken Kina. Det brøt ut voldelige opptøyer i Tibet i 1959 som ble slått hardt ned av kineserne. Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama måtte som følge av dette flykte i eksil. Dalai Lama, som har bodd i eksil siden den gang, ønsker selvstyre i Tibet. Mens Norge, USA og EU anerkjenner at Tibet er en del av Kina, er det mange som mener Kina er en okkupasjonsmakt.

Det britiske mandatområdet Palestina, også kalt de palestinske områdene, ble opprettet av Folkeforbundet etter første verdenskrig, og består av områder som palestinerne gjør krav på. Disse områdene er Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem. FN besluttet i 1947 at området skulle deles mellom palestinerne og jødene. I 1967 okkuperte staten Israel Vestbredden og Gaza. Norge anerkjenner ikke Palestina som en stat, men Palestina er siden 2012 en delvis anerkjent stat som en observatørstat uten medlemskap i FN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag