RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En håpets fredspris

Foto: KEVIN LAMARQUE (REUTERS)
Sist oppdatert:
Norske politikere gratulerer Barack Obama, og mener det skaper et press på presidenten for å levere

- President Obama har tent et håp over hele verden gjennom det siste året og har bidratt til et sterkt fokus på nedrustning og satsning på internasjonalt diplomati. Han har også bidratt til en positiv utvikling i forholdet til Russland, sier KrFs leder Dagfinn Høybråten i en kommentar.

Høybråten mener at Nobelkomiteens valg er en dristig påskjønnelse for høye ambisjoner.

- Prisvinneren har ikke rukket å gjennomføre så mye av den politikken han står for. Det gjenstår å se hvor stor påvirkning Obamas nye administrasjon vil ha i den internasjonale politikken, og han står allerede nå overfor kompliserte utfordringer i for eksempel Afghanistan, sier Høybråten.

Høyre-leder Erna Solberg gratulerer presidenten, og sier til TV 2 at Obama har fått en «litt tidlig fredspris». Hun mener det nå skaper et press på ham for å levere.

Også Venstre stiller seg i gratulasjonskøen.

- Svært overraskende og kanskje i tidligste laget, men dette forplikter Obama ytterligere i arbeidet med å forene den muslimske og den vestlige verden, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

- Barack Obama har valgt å bruke dialog fremfor monolog i internasjonalt diplomati i motsetning til sin forgjenger George W. Bush. Tildelingen forplikter også Obama i klimaspørsmålet, som er vår tids store utfordring, sier Skei Grande.

Frp-leder Siv Jensen er også overrasket.

- Jeg gratulerer Barack Obama med Nobels fredspris. Prisen er med på å øke forventningene til hva han oppnår under sin presidentgjerning, sier Siv Jensen.

- Dette var en overraskende tildeling siden Obama ikke har vært president lenger enn han har vært. Det er uvanlig å få en pris basert på hva folk håper og tror, sier Jensen.

- Det er for tidlig å dømme over hvordan han vil prege verden under sin presidentperiode. Han har inspirert mange med sine talegaver og lovnader om fornying og endring. At han nå får fredsprisen øker forventningene til hva han faktisk gjennomfører.

- Mange av hans visjoner er gode, og jeg håper på mange konkrete resultater i fremtiden, sier Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere