*Nettavisen* Nyheter.

- En håpløs jojoslanker

Foto: (Foto: Privat)

Det tok 25 år før Kari Sørlie (48) klarte å slutte med jojoslanking.

11.02.11 07:18

(SIDE2): Nå har hun skrevet bok.

- Selvtilliten var lav. Jeg følte meg helt håpløs fordi jeg ikke klarte å slanke meg og trodde jeg var alene om det.

Kari Sørlie er livscoach med spesialområde jojoslanking. Etter hele 25 år på slankekjøret klarte hun endelig å få kontroll over slankingen ved hjelp av en metode hun har utviklet selv. Nemlig en selvledelsemetode.

På hennes nettside står det: «Du kan drømme om det - eller du kan gjøre noe med det»

- Du må hele tiden sette deg delmål, og mål. Det er viktig å se framover og det er viktig å ha en plan. Det kanskje aller viktigste er å være din egen sjef, sier Kari Sørlie.

Hun forklarer metoden med de indre stemmene som ofte dukker opp når man prøver å slanke seg.

- Ta den kaka der - du har jo lyst på den og kan unne deg litt kake.

Den andre stemmen svarer:

- Nei, ikke gjør det - du har ikke godt av det.

- Det er viktig å huske på at disse stemmene bare er tanker og at det er DU som overstyrer disse. Diskusjonen som oppstår i hodet blir mindre og mindre tydelig etter hvert som du klarer å ta ledelsen i ditt eget liv, forklarer Sørlie.

Poenget er å heve seg over stemmene, ta valget selv og ikke la stemmene bestemme. Kanskje unne seg litt kake denne dagen uten å få dårlig samvittighet.

- La på seg 15 kilo i USA
Det hele begynte da hun var 15 år gammel og «alle» var opptatt av slanking.

- Det begynte ikke som noe ekstremt, men jeg husker at alle var opptatt av slanking og de fleste av mine venninner var på konstant slankekur. Vi gikk ned tre kilo for så å legge de på oss igjen, og kanskje litt til. Da jeg reiste til USA som 19-åring la jeg på meg 15 kilo og etter det begynte et langt liv med jojoslanking.

- Jeg har vært gjennom diverse suppekurer og monodietter hvor jeg for eksempel bare spiste ananas i tre dager. Det resulterte i at jeg kanskje gikk ned en tre-fire kilo. Men mest var det nok bare vann og etter noen uker gikk jeg gjerne opp igjen det jeg hadde gått ned, pluss litt til.

Sørlie gikk opp og ned omtrent 15 kilo gjennom de 25 årene hun var en jojoslanker og den evinnelige slankingen ødela ikke bare selvtilliten, men også de mulighetene hun ikke grep fordi hun følte seg for tykk, ikke ville spise foran andre eller ikke klarte å være sosial.

- Det blir ikke plass til noe annet i hjernen. Det er rett og slett en besettelse som gir deg feil fokus. Jeg hadde jo ikke fokus på noe annet i livet mitt fordi slankingen tok all plass.

Hun turte ikke å spise godteri foran andre i frykt for kommentarer og dersom noen kommenterte noe hun hadde tatt på tallerkenen kunne det utgjøre en stor krise.

- Folk snakker uten å tenke seg om og jeg overtolket nok en del av kommentarene også. Dersom noen kommenterte det jeg hadde på tallerkenen, hvor mange ganger jeg forsynte meg eller hvorvidt enkelte matvarer jeg spise var sunne eller ikke, kunne jeg bare synke igjennom gulvet.

Vekta til Kari hindret henne også i å være med på en rekke aktiviteter hun gjerne hadde lyst til.

- Å være med venner på stranden var helt utelukket. Jeg skyldte ofte på dårlig vær eller at det ikke passet. Unnskyldningene var mange og både fjellturer, hytteturer og en tur i svømmehallen ble alltid forkastet.

Klesbudsjettet ble også sprengt en rekke ganger fordi Kari ofte kjøpte klær som var for små og trengte nye klær igjen når hun heller la på seg, snarere enn å gå ned i vekt.

- Klærne passet ikke, jeg måtte kjøpe klær for å skjule kroppen og masse klær ble aldri brukt. Det ble dyrt i lengden og det eneste som holdt meg oppe var håpet om at jeg nok skulle få det til en dag.

Det gjorde hun, selv om det skulle ta sin tid. Nå er Kari Sørlie fornøyd med vekten sin og fornøyd med ikke å slanke seg.

- Jeg er på et nivå hvor jeg ikke trenger å bekymre meg og det føles deilig. Det er en enorm frihetsfølelse, sier hun.

- Ha en plan

Nå vil hun hjelpe andre i samme situasjon og det hun tror de fleste gjør feil er at de ikke planlegger hvordan de skal gå ned i vekt. Skal man ned 15 kilo, skal man allikevel ned en kilo av gangen, sier Sørlie.

Hun tror mange bare begynner å spise litt mindre og glemmer å sette seg mål eller delmål.

- Man vet ikke hva som kreves for å holde seg på en slankekur og kroppen er ekstremt ustabil etter at du har gått ned i vekt. Både fysisk og psykisk er det en utfordring og kroppen vil gjerne opp igjen i vekt, uten at du har en plan. Da er det lett å gå på en ny smell, sier Sørlie.

Hun påpeker at de fleste som jojoslanker seg skifter mellom to livsstiler og at veien å gå ligger et sted midt imellom der.

- Det fins mye informasjon om slanking, men ikke om jojoslanking. Det ville jeg gjøre noe med. Dessuten er det viktig å anerkjenne det som et problem man ikke er alene om, sier Sørlie.

Utdrag fra boka «Aldri mer jojoslanker»

«Det lureste du gjør hvis du vil bli en eks-jojo-slanker, er å bli kjent med dine personlige hindre. Først da kan du forberede deg på dem og lære deg å takle dem.»

DIN PLAN: Ingen utskeielser denne uken
YTRE FAKTOR: En venninnes nybakte sjokoladekake
Eksempler på indre hindre som kan dukke opp og spenne bein under deg:
- Sultenhet - det er på tide med noe å spise
- Høflighet - du har lært av moren din at man alltid må smake
- Redsel for å skuffe andre ved å si nei
- Frykt for å gå glipp av noe
- Behov for å trøste seg selv
- Kjedsomhet - ikke noe annet å gjøre
- Tilhørighetsfølelse - føles asosialt å sitte der å se på at de andre spiser
- En vane med at du alltid spiser kake fordi du liker det

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.