RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En helsekrise av globale dimensjoner

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen.
Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Men Plan Norge-sjefen advarer likevel mot ebola-panikk her hjemme i Norge.

Mandag kveld bekreftet Leger Uten Grenser at én av deres feltarbeidere i Sierra Leone er smittet med ebola-viruset.

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, har engasjert seg kraftig i ebola-krisen som har rammet fattige, vestafrikanske land, og reiser selv ned til ebola-rammede Liberia 20. oktober.

- Hensikten med denne reisen er å selv se de utfordringene som mine kollegaer i felt står i hver dag. Videre vil jeg lære enda mer om hva vi som Plan og som nordmenn kan gjøre for å hjelpe denne svært akutte krisen, sier Thommessen til Nettavisen.

Han omtaler den siste utviklingen hvor en norsk kvinne er smittet, som svært dramatiske nyheter.

- Dette viser hvordan denne epidemien potensielt rammer alle i de rammede områdene i Vest-Afrika. Heldigvis er hun i gode hender så fort hun lander i Norge. Her hjemme står et massivt apparat med landets fremste smitteverneksperter klare til å ta imot henne, sier Thommessen, som har skrevet flere blogger om ebola-krisen.

- Globale dimensjoner
- La meg videre understreke at så langt er det ingen grunn til ebola-panikk her hjemme. Vi har et godt og velfungerende helsesystem og ett smittetilfelle skaper ikke en epidemi. Det vi nå vet så altfor godt er at ebola er ikke lenger kun en regional krise, det er i ferd med å bli en helsekrise av globale dimensjoner, sier han.

- Nå må vi gjøre alt vi kan for å stoppe spredning av viruset. Landene som kjemper mot ebola, er blant de fattigste i verden. De offentlige helsesystemene i hele Vest-Afrika er svært skjøre. Landene som er rammet, har et desperat behov for øyeblikkelig hjelp fra omverdenen. Det vi også vet er at panikken blant dem som bor i de rammede områdene i Vest Afrika, er derimot svært berettiget og virkelig, sier Thommessen.

- Ansatte har dødd
Thommessen sier at Plans ansatte i Liberia, Sierra Leone og Guinea jobber på spreng med å begrense og hindre videre smitte ved at vi informere om spredning, desinfisere, sikre rent vann og snakke med barn for å støtte dem og hindre panikk.

- Dette er svært krevede arbeid. Plan i Vest-Afrika er også rammet av epidemien, flere lokalt ansatte har dødd, sier Thommessen.

- Trygg på norsk beredskap
Statsminister Erna Solberg (H) føler seg trygg på at det norske helsevesenet vil gi den ebolasmittede hjelpearbeideren rask, trygg og optimal behandling.

Solberg beroliger dem som er bekymret for ebolasmitte med at norske myndigheter og det norske helsevesenet er godt rustet for å ta imot den smittede kvinnen fra Leger Uten Grenser.

- Grunnen til at denne sykdommen sprer seg så raskt i Vest-Afrika, er fordi dette er land uten infrastruktur og uten noe godt helsevesen. Her i Norge håndterer vi dette raskt, sier hun til TV 2.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere