*Nettavisen* Nyheter.

- En holdning overfor kongehuset som vi burde vært spart for

Foto: (Scanpix)

Stoltenberg dropper middagen på Slottet, og får krass kritikk av Carl I. Hagen.

27.10.11 19:58

Torsdag skriver Dagens Næringsliv at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) dropper den årlige middagen for Stortinget og regjeringen på Slottet, til fordel for talkshowet Skavlan.

Dette får tidligere visepresident på Stortinget, og mangeårig Frp-formann Carl I. Hagen, til å reagere kraftig.

- Jeg synes det ikke sømmer seg, sier Hagen til Nettavisen.

Les også: Jens velger Skavlan fremfor kong Harald

- Burde vært spart for holdningen
Hele Stortinget, regjeringen og Høyesterett er invitert til kveldens tradisjonsrike middag hos kong Harald og dronning Sonja.

En selvskreven deltaker er da statsminister Jens Stoltenberg, men han velger altså et talkshow fremfor kongen denne gangen.

Hagen synes dette er en helt feil prioritering av Stoltenberg.

- Jeg synes det er trist. Jeg synes det viser en holdning overfor kongehuset som vi burde vært spart for, tordner den nåværende bystyrepolitikeren i Oslo, og legger til:

- Jeg er helt sikker på at statsministeren kunne fått en annen torsdag hos Skavlan, sier Hagen.

- Personlig PR må prioriteres etter
Han mener deltakelse i et underholdningsprogram langt fra en gyldig fraværsgrunn.

- En statsministers oppgave er å prioritere etter hva statsministerembetet tilsier er det viktigste. Og PR og personlig valgkamp må prioriteres etter en så viktig statsministerfunksjon som deltakelse i den årlige slottsmiddagen for regjering, storting og høyesterett, sier Hagen.

Han påpeker samtidig at det kan være årsaker som gjør at statsministeren ikke får deltatt på middagen hos kongen et år, men at det må være grunner av en helt annen karakter.

- Det kan jo være grunner til at statsministeren ikke får deltatt, for eksempel at han skal møte presidenten i USA eller Russland, og da er det greit, sier Hagen, og fortsetter:

- Men han burde være til stede med mindre han har en embetsgjerning som er av en meget stor viktighet og som ikke kan endres, sier han.

- Ikke noen god oppfølger
Det er ikke første gang i år at Stoltenberg kritiseres for prioriteringer forbundet med kongehuset.

Utdelingen av Krigskorset på frigjøringsdagen 8. mai skapte store reaksjoner da kong Harald ikke var utdeler, tross at han både hadde tid og lyst. Stoltenberg ble kritisert for sin beslutning om å ikke la kongen eller regjeringen stå for utdelingen. I stedet var det forsvarssjef Harald Sunde som fikk æren - med Jens Stoltenberg ved sin side.

Statsministeren forklarte at avgjørelsen ble tatt i samråd med kong Harald.

- Dette er ikke noen god oppfølger, konstaterer Hagen overfor Nettavisen.

- En veldig interessant middag
Selv har Hagen deltatt på Slottsmiddagen mange ganger, i perioden han var stortingsrepresentant fra 1981 til 2009.

- Hvor nyttig synes du middagene på Slottet har vært for deg?

- Det har vært veldig interessant, både formelt og jovialt. Jeg synes det har vært nyttig for systemet og for alle, for folkets representanter møter de kongelige, får hilst på dem og slått av en prat. Det blir da en nærhet mellom myndighetene. I tillegg får man snakket med statsråder i litt andre sammenhenger enn i komitémøter eller i behandlinger i Stortinget, forteller Frp-politikeren.

Da han var Stortingets visepresident, fikk han også æren av å følge dronning Sonja rundt til stortingsrepresentantene etter middagen.

- Jeg hadde gleden og æren av å følge dronningen rundt og introdusere henne for stortingsrepresentantene et par ganger da jeg var visepresident. Det samme gjør stortingspresidenten, som går sammen med kongen. Det betyr at veldig mange som er til stede får hilse på de kongelige, sier han.

Også i fjor ble det rabalder da to SV-representanter boikottet slottsmiddagen.

Les saken her: Disse nektet å gå på middag med kongen

Hva mener du om at Stoltenberg velger Skavlan fremfor kongen? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag