RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MAXIM SHEMETOV (Reuters)

- En inkvisisjon fra middelalderen

Sist oppdatert:
Russlands mest kjente fange håner rettssaken mot Pussy Riot.

Mandag denne uken startet rettssaken mot de tre kvinnene i det russiske pønkebandet Pussy Riot.

Nadezhda Tolokonnikova (23), Maria Alyokhina (24) og Yekaterina Samutsevich (29) står tiltalt for å ha skapt offentlig uro da de i februar i år tok seg inn på et område reservert for prester i en russiskortodoks domkirke i Moskva.

Her framførte de en låt med hard kritikk av president Vladimir Putin. Kvinnene ble umiddelbart pågrepet. Tirsdag la aktor i saken ned påstand om tre års fengsel for kvinnene.

- Det er smertefullt
Tidligere Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij, som var Russlands rikeste mann, har engasjert seg i rettssaken mot de tre kvinnene.

Rettssaken finner sted i de samme rettslokalene hvor Khodorkovskij ble dømt for andre gang i 2010. Saken mot Khodorkovskij ble ansett av mange for å være en politisk farse.

- Det er smertefullt å følge med på saken i Moskva, hvor Masha, Katya og Nadya står stilt for retten, sier Khodorkovskij i en uttalelse.

Han mener rettssaken minner mest om en inkvisisjon fra middelalderen.

- Begrepet «stilt for retten» kan kun brukes i denne sammenheng på samme måte det ble brukt av middelalderes forhørsdommere, fortsetter den tidligere oligarken.

Sitter i et glassbur
Videre forteller Khodorkovskij at han føler med kvinnene som må sitte i et glassbur under rettssaken, som ofte omtales som et akvarium.

- Du føler deg som en tropisk fisk. Det er varmt. Og luftanlegget sirkulerer ikke luften inn gjennom glasset.

Kvinnene får bare nudler å spise under de ellevetimers lange rettsdagene. De får bare tre timer søvn hver natt, og får bare dusje på lørdager, ifølge The Times.

- Jeg fatter ikke at jentene holder ut. Dommeren vet naturligvis om dette. Er det tortur? spør Khodorkovskij.

Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski mener rettssaken mot jentebandet er en politisk sak, som har vokst seg stor grunnet den direkte kritikken mot Putin.

- Dette er en symbolsak som viser hva det russiske rettsvesenet er opptatt av, og hva de ikke er opptatt av. Det er mange saker som de burde ha konsentrert seg om, blant annet korrupsjon, sier forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt til Nettavisen.

- Kjent for telefonjus
Han utelukker ikke at dommerne i saken kan bli diktert av Kreml i forbindelse med straffeutmålingen.

- Det som ofte sies om det russiske rettsvesenet, er at de er kjent for å ha noe som kalles for telefonjus. Det er et begrep som er ukjent i andre land. Det er rett og slett at de som skal dømme menneskene (dommerne), kan få en telefon fra en høytstående politiker som skal fortelle dem hva dommen skal bli til slutt, sier Godzimirski.

- Dette var aktuelt i saken mot blant annet Khodorkovskij.

Ba til jomfru Maria
Kvinnene har allerede sittet fem måneder i varetekt. Kvinnene holdt en protestmarkering på alteret i en katolsk katedral, hvor de ba jomfru Maria om å bli kvitt Putin. Markeringen ble filmet og lagt ut på Internett. Se videoen nedenfor.

Kilder: The Times, NTB, BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere