*Nettavisen* Nyheter.

- En krig vil i så fall ende med ragnarok

Foto: YONHAP (Reuters)

Nord-Korea varsler nådeløst angrep mot Sør-Korea, men ekspert tviler på at det vil bryte ut full krig.

23.11.10 21:31

Nord-Korea avfyrte en rekke artillerigranater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong i morgentimene tirsdag. To sørkoreanske soldater ble drept og ytterligere ti-tolv soldater ble skadet.

Sørkoreanerne besvarte angrepet, men skuddvekslingen opphørte etter 40 minutter.

Men nå har Nord-Korea varslet flere nådeløse gjengjeldelsesangrep mot Sør-Korea dersom sistnevnte ikke overholder den omstridte, maritime grensen i Gulehavet, melder nyhetsbyrået AP.

Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig ettersom det aldri ble signert noen fredsavtale mellom landene da det ble innført våpenhvile i 1953.

Det har vært en rekke alvorlige hendelser mellom nord og sør de siste årene, spesielt i de omstridte grenseområdene i Gulehavet.

Korea-ekspert Geir Helgesen sier nord og sør fortsatt krangler om hvor den faktiske grensen går. En rekke grensekrysninger har tidligere resultert i trefninger, men tirsdagens angrep er den verste hendelsen siden Korea-krigen, hevder Helgesen.

- Jeg betrakter det som har skjedd nå som langt verre enn tidligere hendelser, sier Geir Helgesen, leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier, til Nettavisen.

- Vil ikke ende med krig
- Men kan vi forvente en fullskala krig?

- Nei, det forventer jeg ikke, men jeg forventet jo heller ikke dette angrepet. Det er store spill på gang. En krig mellom nord og sør kan ikke føres uten at de to gigantene USA og Kina tar hver sin side, og da er det ragnarok, og da har vi en situasjon som ingen kan se noen ende på, sier Helgesen.

- Men Kina og USAs økonomiske interesser gjør det nærmest utenkelig at dette kan eskalere, og de er absolutt interessert i å legge en demper på dette.

Omstridt grenseområde
USA og Sør-Korea holder årlige militærøvelser i de omstridte, maritime grenseområdene i Gulehavet. Det er allerede blitt spekulert på at tirsdagens angrep er et svar på det Nord-Korea oppfatter som en provoserende militærøvelse.

- Jeg vet at USA og Sør-Korea holder militærøvelser i og omkring nordkoreansk farvann. Det blir alltid sett på som en provokasjon som ender med at nordkoreanerne truer med gjengjeldelse, men i år har det vært flere militærøvelser, sier Helgesen.

- Så vidt jeg vet så har det aldri tidligere skjedd at Nord-Korea fyrer 200 granater inn mot sørkoreanske områder. Det er en helt urimelig overreaksjon på det de da oppfatter som en provoserende militærøvelse.

Les også: - Dramatisk at man skyter mot land

- Konflikten blir internasjonalisert
Han tror ikke Sør-Korea vil reagere med noen eskalering av konflikten.

- Sannsynligvis er det en stor del av den sørkoreanske befolkningen som krever gjengjeldelse. De har gjennom årene nærmest utviklet et hat mot regimet i nord, selv om de ikke hater sine blodsbrødre og blodssøstre i nord.

- Men sannsynligheten for at sør går inn for en bevisst eskalering, er ikke stor. Vi må regne med og håpe at konflikten blir internasjonalisert, og at Kina og USA forsøker å legge en demper på konflikten.

- Ekstremt overraskende
Helgesen var nylig i Nord-Korea. Da fikk han inntrykk av at nordkoreanerne var positive til å åpne opp forholdet til omverden.

- Så at de da plutselig går til konkrete krigshandlinger mot naboene i sør, er ekstremt overraskende, sier han.

Flere analytikere har spekulert på at tirsdagens angrep kan skyldes interne konflikter, og at angrepet må tolkes som en maktdemonstrasjon fra landets leder Kim Jong-il.

- Alle gjetninger er nesten mulig fordi det er vanskelig å påstå det motsatte. Men det blir litt enkelt å skylde på splittelse i lederskapet. Hvis vi skal spekulere på mulige interne konflikter, så er det snarer å tro at det skyldes en splittelse mellom de militære og sivile kreftene.

Helgesen mener de sivile kreftene i diktaturet ønsker å åpne opp landet for omverden, slik at den skakkjørte økonomien kan reformeres.

Men Helgesen utelukker ikke at de militære kreftene fortsatt ønsker et lukket regime og dermed velger å iverksette et angrep som vil føre til ytterligere isolasjon fra omverden.

Støre: - Urovekkende
Utenriksminister Jonas Gahr Støre omtaler utviklingen på Den koreanske halvøya som urovekkende.

- Trefningene og den økte spenningen i grenseområdene mellom Sør- Korea og Nord-Korea er urovekkende. En væpnet konflikt kan få svært alvorlige konsekvenser. Det er avgjørende at begge parter nå viser tilbakeholdenhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

- Det er bekymringsfullt at en så spent situasjon får vare ved uten at det er utsikter til en diplomatisk løsning. Dagens hendelse og andre nord-koreanske provokasjoner, samt det at Nord-Korea har trukket seg fra sekspartsforhandlingene, har vanskeliggjort veien mot en fredelig løsning, fortsetter Støre.

Den norske ambassaden i Seoul, Sør-Korea har foreløpig ikke endret reiserådene for nordmenn som befinner seg i landet.

Her ser du video fra Yeonpyeong i Sør-Korea:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.