RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En kvinne dør i barsel hvert minutt

Anniken Huitfeldt, Jens Stoltenberg og Anne Marie Ottersen, Kvinnedagen 2010. Stratos.
Anniken Huitfeldt, Jens Stoltenberg og Anne Marie Ottersen, Kvinnedagen 2010. Stratos. Foto: Arild J. Waagbø
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) rettet blikket utover landets grenser på kvinnedagen.

FOLKETEATERBYGNINGEN (Nettavisen): Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet Aps markering av kvinnedagen mandag - markeringen hadde tittelen «Snart ferdig?», så svarte han slik på dette retoriske spørsmålet:

- Nei, vi er ikke snart ferdig, men vi har mye å feire og være stolte av. Kvinner tar i større grad høyere utdanning - det er bra, men de får mindre lønn for jobben de gjør - det er ikke bra. Vi har fått en kvinnerepresentasjon i styrene på 40 prosent - det er bra, men det er veldig få kvinnelige toppledere, det er ikke bra.

Gunnar Stavrum:Løft blikket, feminister!

Stoltenberg ga uttrykk for at det er et fremskritt at menn flest tar pappapermisjon, men pekte på at kvinner fortsatt gjør dobbelt så mye husarbeid som menn.

- Mye gjenstår i arbeidslivet, i familielivet og hva gjelder vold mot kvinner, sa Stoltenberg.

- En brutal virkelighet
Stoltenberg sa at ute i verden er man mange steder ikke i nærheten av å nå de målene på likestillingsfronten som man har nådd i Norge.

- Det er en brutal virkelighet som angår oss. Mange steder er jentebabyer mindre verdt enn guttebabyer. Noen steder blir jentebabyer abortert - og de som blir født har langt mindre sjanse for å overleve de første ukene og månedene enn det guttebabyene har. Dette gjelder de aller minste og mest forsvarsløse blant oss, sa Stoltenberg.

Les også:- De har ikke gjort noe for meg

Stoltenberg sa også at det er sterkt beklagelig at bedre mødrehelse er det eneste av FNs åtte tusenårsmål man ikke har kommet noen vei med.

- Like mange dør i barsel som før, av helt unødvendige årsaker. En kvinne dør i barsel hvert minutt. De blør i hjel og de dør av infeksjoner. Den farligste dagen i en kvinnes liv er den dagen hun gir liv til et nytt menneske - dagen hun føder. Undertrykkingen av kvinner ute i verden er så brutal at bare det rettferdiggjør markeringen av kvinnedagen, sa Stoltenberg.

Uenig med Listhaug
Nettavisen spurte Stoltenberg hva han synes om utspillet til Frps helsebyråd Sylvi Listhaug - som mener hun ikke har noe å takke kvinnesakskampen for og at likestilling er et sosialistisk prosjekt.

- Jeg er dypt uenig med henne. Vi har en god velferdsstat der vi har blant annet har satset på barnehage, foreldrepermisjon og skolefritidsordning. Velferdsstaten er kvinnens beste venn, svarte Stoltenberg.

- Hva syns du om at hun bruker kvinnedagen til å si dette?

- Jeg syns hun tar helt feil, men dette er jo typisk Frp-politikk. De vil ha større forskjeller og mindre fellesskap, sa Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere