RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STAFF (REUTERS)

- Én lunefull og én modig

Sist oppdatert:
De nye sjefene beskrives som forholdsvis pregløse, men vil trolig sørge for en kontinuitet i EU.

Torsdag kveld kom de 27 medlemslandene fram til en enighet om hvem som skal fylle de to nyopprettede sjefsstillingene i EU.

De nye postene ble opprettet som følge av Lisboa-traktaten, som trer i kraft 1. januar.

Den belgiske statsministeren Herman van Rompuy ble utnevnt som EUs første permanente president, mens EUs handelskommissær baronesse Catherine Ashton ble utnevnt som EUs første utenriksminister.

Forholdsvis pregløse
Noen av reaksjonene har gått ut på at de to nye EU-sjefene er forholdsvis pregløse.

- Jeg ser jo at reaksjonene er ganske like på at disse to er pregløse og at de på en måte er valgt for ikke å utfordre statslederne. Men jeg synes det er grunn til å gi dem en sjanse. De er kompromisskandidater. Det er ingen tradisjon for at kontroversielle personer som blir valgt til toppverv i EU. Blair var riktignok Browns toppkandidat, men Blairs aktive støtte til Irak-krigen ble for kontroversielt for mange EU-land, sier seniorrådgiver ved Burson-Marsteller, Eirik Bergesen, til Nettavisen.

Verken van Rompuy eller Aston er like profilert som Blair, men har likevel gjort seg bemerket i politikken.

- Dette er meget erfarne politikere som har politiske bragder bak seg. Jeg kom nylig hjem etter å ha bodd i Belgia i tre år, og i de fleste av de årene har det vært en ikke fungerende politisk ledelse. De har som kjent hatt koalisjoner som de ikke har fått på plass. Og så kommer van Rompuy inn og overtar i Belgia, og har egenskaper som har gjort at det har fungert godt. Han er samlende og ukontroversiell med en lun og avvæpnende humor, og de egenskapene har hjulpet ham med å holde sammen en sprikende belgisk koalisjon.

- Er det fare for at de to blir nikkedukker?

- Nei, det synes jeg ikke man kan si. De representerer helt tydelig en mer stillferdig og diplomatisk linje og det har jo Ashton selv sagt. Quiet diplomacy er det begrepet hun har brukt. Det er faktisk slik EU tradisjonelt har jobbet – de jobber i det stille.

Modig politiker
Bergesen, som har ti års fartstid i Utenriksdepartementet bak seg, sier det er bredt anerkjent at Ashton har gjort en god jobb som EUs handelskommissær, og at hun fremstår som en modig politiker med en tydelig profil.

- Hun har ledet sentrale forhandlinger med Kina og har i finanskrisetider vært talskvinne for frihandel, og snakket mot proteksjonisme. Det har ikke vært enkelt i en situasjon hvor medlemslandene har villet beskytte nasjonale økonomier.

Valget av Ashton kan også forklares med at Det konservative partiet i Storbritannia med Cameron i spissen har uttrykt misnøye over Lisboa-traktaten.

- De har utfordret Lisboa-traktaten og britisk medlemskap som sådan, og valget av Ashton er med på å trygge britiske delaktighet og engasjement i EU-prosjektet, sier Bergesen.

Han tror ikke at innføringen av Lisboa-traktaten og to nye EU-sjefer vil føre til en sterkere sentralmakt i Brussel.

- Henry Kissinger sa at man endelig har ett telefonnummer å ringe. Men jeg mener det er en gal tolkning av Lisboa-traktaten. Du vil fortsatt ha 27 telefonnumre å ringe.

Ifølge Bergesen vil den nye traktaten tvert imot føre til at hovedstedene blir sterkere.

- Det skal ikke mer enn ett land til for at ting stopper opp. Malta har jo effektivt blokkert tyrkisk innflytelse og på mange måter tyrkisk medlemskap i EU.

Sterke på klima
EU har som kjent vært aktive på banen innen klimadebattene og har lenge ønsket en lederrolle i forbindelse med klimatoppmøtet i København i desember. Men på andre områder har EU holdt forholdsvis lav profil – en retning som både van Rompuy og Ashton trolig vil videreføre.

- Utenriks fremstår EU som komplementære i forhold til både USA og Nato. De vil verken utfordre eller overgå de institusjonene, og kommer til å fortsette med dette veivalget. Men det er et saksområde hvor EU er et klart alternativ til USA, og det er miljøet. Der USA mangler en fellesvisjon, har EU en fellesvisjon hvor de går lengre enn både USA og mange andre nasjonalstater. Det har vært den politikken hvor EU har bemerket seg mest. Det blir en viktig sak framover, understreker Bergesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere