RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En multikunstner av stort format

Foto: Anette Karlsen, Marit Hommedal (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
En av Norges rikeste hyller kunstneren: - Kjell var alltid i godt humør og smilet og latteren satt lett.

(Nettavisen) En av Norges største kunstsamlere, Christen Sveaas, er i sorg over tapet av Billedkunstneren Kjell Nupen, som døde onsdag morgen.

Miliardæren eier flere Nupen-verk, som stilles ut på hans eget museum - Kistefos.

- Jeg er ikke i byen, men fikk meldingen om Kjells bortgang. Jeg synes Kjell var en stor og spennende kunstner, som jeg har flere verk av, og i tillegg to store flotte krukker på Kistefos-Museet, skriver han i en mail til Nettavisen.

- Multikunstner

Kjell Nupen var en allsidig kunstner som jobber innenfor flere medier (maleri, grafikk, glass, keramikk, bronse og granitt), men han så seg selv først og fremst som en maler. Sveaas omtaler Nupen som en «kunstner av stort format ».

- Kjell var en multikunstner som malte, skulpturerte,var keramiker og dyktig grafiker. En kunstner av stort format. Personlig var han alltid i godt humør og smilet og latteren satt lett. Jeg kommer til å savne ham dypt, skriver Sveaas.

Det var på onsdag formiddag at Nettavisen mottok følgende triste melding, på vegne av familien til Nupen:

«Billedkunstneren Kjell Nupen er død etter kort tids sykeleie. Nupen var sammen med sine nærmeste - hans kjære kone Aino og døtrene Vilde og Fanny – hjemme på Hånestangen i Kristiansand da han døde tidlig onsdag morgen.

I desember i fjor fikk Kjell Nupen en alvorlig kreftdiagnose. Han har siden blitt behandlet ved Lindrende Enhet, Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Nupen jobbet helt inntil det siste normalt med å fullføre påbegynte og nye kunstverk og utsmykningsoppdrag. »

Dronningvenn

Kjell Nupen ble født i Kristiansand i 1955. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og Staatliche Kunstakademie i Düsseldorf. Kunstneren var blant annet en god venn av dronning Sonja.

- Kjell Nupen har betydd mye for dronningen, både som venn og kunstner. Kongefamiliens tanker går til familien, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Nettavisen.

Hoffreporter hos TV 2, Kjell Arne Totland, hyller Nupen med disse ordene:

- En stor kunstner og et flott og raust menneske. Jeg kjente ham ikke så godt - men møtte ham noen ganger i forbindelse med min jobb som hoffreporter. Besøkte ham blant annet i hans atelier - og det var en stor opplevelse, sier Totland til Nettavisen.

- De møttes gjennom kunsten

Han bemerker også at Nupen var en svært god venn av dronning Sonja:

- De to møttes gjennom kunsten - og etter hvert ble han hennes mentor og læremester innen grafikk og malerkunst. De hadde et unikt samarbeid - og sist jeg møtte ham, på Høvikodden - kunne han ikke få fullrost Dronningen for hennes innsats for kunsten og kunstnernes anseelse i Norge. Store verker av Nupen henger både på Slottet og på Skaugum.

Våren 2010 inngikk Dronning Sonja, Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ateljé Ole Larsen et samarbeid om kunstprosjektet «Tre reiser – tre landskap».

Per Fronth: - Jeg har mistet en god venn

Kunstner Per Fronthsier til Nettavisen at «han har mistet en god venn og en kollega. Den nærmeste. Han var en inspirasjonskilde, men aller mest det første».

- I januar var vi alle samlet på hans verksted for dele ut et stipend til kunstneren Lars Morell. Veldig mange nære venner var samlet. Jeg var en av de siste som gikk, og det siste jeg fikk av Kjell var en stor bamseklem. Han var en ruvende skikkelse. Jeg vil utrykke min takknemlighet, sier Fronth til Nettavisen.

Les mer om Kjell Nupen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere