*Nettavisen* Nyheter.

- En pionér har gått bort

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Ap-veteranen Haakon Lie er død, 103 år gammel.

25.05.09 19:23

Haakon Lie (103), Arbeiderpartiets mektige partisekretær i etterkrigsårene, er død, 103 år gammel. Lie sovnet stille inn på Oppsal sykehjem mandag, melder Arbeiderpartiet på sin hjemmeside.

- Ruvende virke
– En av de siste store pionerene i Arbeiderbevegelsen har gått bort. Gjennom sitt ruvende virke og glødende engasjement var Haakon Lie med å forandre Norge fra fattigsamfunn til velferdssamfunn. Norge og Arbeiderpartiet er takknemlig for hans innsats, sier statsminister Jens Stoltenberg ifølge ap.no.

- Vi vil la oss inspirere av det Haakon Lie sto for, blant annet hans evne til å se framover. Selv i en alder av 103 år var han mer opptatt av å se framover enn bakover, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til TV 2.

På sykehus før jul
Haakon Lie ble lagt inn på sykehus før jul. Han hadde da slitt med hjertesvikt over lengre tid.

Bokaktuell i fjor
Haakon Lie var i en årrekke en av Arbeiderpartiets mektigste menn, blant annet som partisekretær. Han fortsatte å være politisk engasjert etter at det var slutt med formelle verv. Så sent som i fjor var han i medienes søkelys da han i samarbeid med journalist Hilde Harbo og historiker Hans Olav Lahlum bidro med sine synspunkter på dagsaktuelle emner i boken, «Slik jeg ser det nå». Under boklanseringen ytret han seg blant annet om Norges valg av kampfly og rådet regjeringen til å velge de svenske Jas Gripen-flyene.

Drev valgkamp i 1919
Lie, født i det som den gang het Kristiania 22. september 1905, deltok i sin første valgkamp for Arbeiderpartiet allerede i 1919. Han ble valgt til partisekretær på partiets landsmøte i 1945 og beholdt denne posisjonen helt til våren 1969, da han sa nei til gjenvalg. Han sto aldri på noen valgliste eller var medlem av regjeringen, men han var en mektig partisekretær i etterkrigstidens Norge og markerte seg blant annet som talsmann for norsk Nato-medlemskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.