- En seier for Madde og Victoria

INTRODUSERTE: Madeleine introduserte Victoria for Daniel i 2001. Resten er som de sier - historie.

INTRODUSERTE: Madeleine introduserte Victoria for Daniel i 2001. Resten er som de sier - historie. Foto: (Getty Images)

De svenske prinsessene får sine drømmebryllup, sier svensk hoffreporter.

24.08.09 14:42

(SIDE2): Det hersker liten tvil om at det allerede herjer bryllupsfeber hos søta bror. Daglig skrives det om de doble kongelige bryllupene som først står om ti måneder og over ett år fra nå.

For en av Sveriges mest profilerte hoffreportere Jenny Alexandersson (33) i Aftonbladet kom nyheten om at prinsesse Madeleine (27) og Jonas Bergström (30) forlovelse som en overraskelse - men en gledelig en.

- Nyheten om prinsesse Madeleine forlovelse overrasket oss alle. Men stemningen blant svenskene er glad, her råder det skikkelig bryllupsfeber, sier Jenny Alexandersson til Side2.

En seier
Begge søstrene har måttet vente i mange år på klarsignal fra pappa kongen om at de endelig kunne la sine kjærester bli ektemenn.

- Det betyr veldig mye for dem. Begge prinsessene har ventet i sju år på å offentlig få vise sin kjærlighet. Nå har kongen endelig gitt klarsignal og det er en seier for både Victoria og Madeleine, sier den profilerte hoffreporteren.

Det har vært skrevet mye om krangling og bitterhet mellom søstrene - blant annet at Victoria ikke likte at Madeleines bryllup overskygger hennes eget. Madde og Jonas sa selv under pressekonferansen i forbindelse med annonseringen at Daniel Westling (35) og kronprinsesse Victoria (32) var gode og viktige støttespillere for dem hele veien.

Det har også vært oppe til debatt at kong Carl Gustaf liker Jonas bedre enn Daniel - og at det derfor ikke var så vanskelig å si ja til Maddes ønske om forlovelse. Men, det svenske kongehuset er nok langt mer tradisjonelle enn de andre kongehusene i Skandinavia - og derfor måtte Victorias forlovelse komme først.

- Madeleine har lengtet etter å få familie ganske lenge. Hun har ikke hatt hastverk, men flere av hennes venner har begynt å gifte seg og fått barn. Det har nok fått henne til å tenke litt mer på en forlovelse. Når kronprinsessen endelige fikk kunngjøre sitt forlovelse, ville Madeleine også ta det skrittet, sier Jenny.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Får sitt drømmebryllup
19. juni neste år blir det den svenske kirkens øverste leder, Anders Wejryd, som skal vie kronprinsesse Victoria og Daniel. Det har ifølge Aftonbladet vært diskutert hvem som skal få vie dem, men det svenske hoffets talskvinne, Nina Eldh, sier til avisen at det rett og rimelig at det er erkebiskopen som vier en tronarving.

Slik var det da kong Carl Gustaf (63) og Silvia Sommerlath (65) giftet seg samme dag for over 33 år siden, og her i Norge har det også vært vanlig prosedyre.

I tillegg til erkebiskopen blir det tre prester til som skal overvære høytidelighetene i Storkyrkan i den svenske hovedstaden.

På gjestelisten står det norske kongeparet og kronprinsparet, og alle medlemmene av det danske kongehuset. I forrige uke i forbindelse med gjenåpningen av Oscarshall uttalte også kong Harald (72) at han gledet seg til de kongelige bryllupene neste år.

Overrasket
Den svenske hoffreporteren var temmelig sikker på at Madde og Jonas kom til å vente litt til med kunngjøringen, men nyss om at en mulig frieri var funnet sted fant hun ut på Victorias bursdag 14. juli.

Jonas fridde på Capri i Italia allerede 12. juni, forlovelsen ble riktignok holdt hemmelig for omverdenen i to måneder.

- I forbindelse med Victoriadagen fikk jeg vite at det var noe på gang. Flere av deres venner og bekjente pratet om forlovelsen. Men nyheten overrasket alle avisene. Neste år blir veldig morsomt, men det blir mye jobb. Madeleines bryllup kommer nok ikke til å bli mindre enn Victorias, ettersom Madeleine er så populær i utlandet kommer det til å bli et stort mediesirkus rundt festen, sier Jenny.

Jenny blogger om kongelige begivenheter på Aftonbladet - den kan du følge her!

2226

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.