RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En skjeggete jihadist ville sluppet sakkyndige

Sist oppdatert:
Breivik sier at han ikke husket mye etter Utøya, men at politiet har hjulpet ham å rekonstruere minnene.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Anders Behring Breivik avsluttet mandag forklaringen om hva han gjorde 22. juli. På spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad, sa Breivik at han personlig hadde glemt det meste av hendelene på Utøya.

VI ADVARER MOT STERKE SKILDRINGER I SAKEN

SISTE: Kommisjon vil ha tilleggserklæring

Breivik sa likevel at alt han fortalte fredag kom fra husken, men at mange av disse minnene hadde politiet hjulpet ham å hente fram igjen etter at han fortrengte dem etter 22. juli.

- Det tok tid å gjenskape de minnene. Det var etter avhøret på Utøya at jeg kom på ting. Det har vært en rekonstruering. Jeg har lært en del i ettertid om hva som skjedde, men rett etter 22. juli husket jeg ikke mye, sa han.

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

- Da var hun et uskyldig offer
Breivik fortalte at han kjente godt til hvordan det så ut på Utøya før han ankom.

- Jeg hadde sett hundrevis av bilder fra øya og kjente topografien på øya, og visste om mange av skjulestedene også, sa Breivik.

Bistandsadvokat Siv Hallgren fortalte at en av de voksne personene fra Norsk folkehjelp som var på Utøya, og som ble drept, var medlem av Pinsemenigheten.

- Å, var hun det? Da var hun et uskyldig offer, sa Breivik.

- Ville ikke drepe noen under 18 år
Breivik ble også spurt av sin forsvarer om hvorfor han sparte to unge personer på Utøya.

- Hvis du skulle drepe alt som var der ute. Og så stopper du opp ved to personer i ti sekunder og du ikke skjøt de. Hvordan vurderte du det? spurte Lippestad.

- Fordi de så for unge ut. Egentlig ville jeg ikke drepe noen under 18 år, sa Breivik, men forklarte at det var vanskelig å se alderen til AUF-erne fordi de aller fleste hadde ansiktene vendt fra ham mens de flyktet vekk.

Tidligere mandag sa Breivik likevel at han ikke angret for å ha drept de 33 personene under 18 år.

- Planen var å ramme folk over 18 år, men det ble umulig for man kunne ikke se forskjell, sa Breivik på spørsmål fra aktor Engh.

- Hørte ikke på musikk
Breivik sa at han ikke lyttet til musikk da han gjennomførte drapene på Utøya. Årsaken var at han ikke ønsket å begrense sansene og åpne for at folk kunne snike seg innpå ham.

På spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad, angrep Breivik aktoratets forsøk på å belyse hans ønske om uniformering i retten som et tegn på galskap. Statsadvokat Svein Holden spurte tidligere mandag om Breivik ønsket å gå i uniform i retten.

- Ja, i utgangspunktet ønsket jeg det. I lys av det som skjer, at det er en psykologisk evaluering på gang, så ville det kanskje ikke vært taktisk, svarte Breivik.

Breivik sa i Oslo tingrett at både Mulla Krekar og Arfan Bhatti har stilt opp med uniformer uten at man har stemplet disse som gale mennesker.

- Skjeggete jihadist
- Hadde 22. juli blitt gjennomført av en skjeggete jihadist, så ville det ikke engang blitt oppnevnt sakkyndige, men fordi det ikke ble gjennomført av en jihadist så har de det, sa Breivik

- I utgangspunktet burde det ikke spilt noen rolle for det er en høyreorientert tradisjon for å bruke uniformer. Når jeg nå kjenner til at de som vurderer meg har liten kunnskap om ideologi og militant nasjonalisme, så burde man jo egentlig ikke utfordre skjebnen. Å bruke uniform kan bli oppfattet av folk som ikke kjenner noe til dette som bisart og litt sinnsykt, sa Breivik.

Derfor skøyt han ikke NRK-helikopteret
Da NRK kom til plassen trodde Breivik at det var politiet som hadde ankommet.

- Jeg vurderte å skyte mot politiet og jeg kunne lett ha truffet det med ti skudd. Men jeg tenkte at politiet er ikke fienden så derfor avfyrte jeg ikke skudd, sa Breivik.

Istedenfor å skyte så trakk han seg istedenfor inn under trekronene for å hindre å bli beskutt.

- Ville aldri slippet unna
Breivik sa at han aldri vurderte å slippe unna politiet. Tidligere mandag sa han at han vurderte å bruke et småfly for å stikke av, men at han likevel ikke regnet med å ikke bli tatt.

- Det er ikke mulig å slippe unna en slik handling. Politiet er så kompetente. Den eneste måten å slippe unna på er å bli drept, sa Breivik.

Motivene
Breivik sa at han hadde vurdert Utøya i ett års tid, men at det var en back-up plan som ble bestemt gjennomført først i juni - en måned før drapene.

Han har tidligere fortalte hva hovedplanen var, men at den ble ødelagt fordi han ikke klarte å lage nok bomber.

Breivik sa at målet hans med aksjonen var følgende:

  1. Spre kompendiet.
  2. Starte en heksejakt på moderate nasjonalister som igjen ville føre til en polarisering.
  3. Straffe de skyldige multikulturalistene.

Innsigelser på psykiatrirapport
På slutten av rettssdagen leste dommer Arne Lyng opp hva den rettsmedisinske kommisjonen har konkludert om den siste psykiatrirapporten.

- De sakkyndige bes om en ny validet av gyldigheten av observantens svar på de tester de legger til grunn for sitt skjønn, sa Lyng.

Den rettsmedisinske kommisjonen kritiserer at det ikke er hentet inn informasjon om observanten i barne- og ungdomsår.

De mener også at Breivik har tilpasset svarene til spørsmålene for å bli vurdert tilregnelig, og at psykiaterne Aspaas og Tørrisen ikke har gjort nok for å motvirke at slike tilpassede svar skal få gjøre utslag på konklusjonen.

Breivik har nå avsluttet sin forklaring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere