*Nettavisen* Nyheter.

- En straff til å le av

Foto: Jarle Pedersen (Telemarksavisa)

Sandra Isaksen reagerte kraftig på påstanden om samfunnsstraff til to av jentene som skambanket henne i fjor høst.

22.03.11 14:19

NOTODDEN (Telemarksavisa): - Det er horribelt å slippe unna så billig, sier Isaksen til Telemarksavisa.

Aktor og politiadvokat Asle Sandnes la tirsdag ned påstand om at den hovedtiltalte 18-åringen burde dømmes til samfunnsstraff i 238 timer som skal gjennomføres i løpet av 12 måneder. Påstanden mot 17-åringen var 236 timer.

For 22-åringen var påstanden åtte måneders ubetinget fengsel. For de to sistnevnte bad forsvarere om full frifinnelse.

Åtte måneder
Sandnes begrunnet sine påstander med at 18-åringen kom med en uforbeholden tilståelse som bidro til oppklaring - og at hun er i en rehabiliteringssituasjon. 17-åringen er så ung at det i følge Sandnes ikke forelå noen ekstraordinære forhold som tilsa ubetinget fengselsstraff, og mente 236 timers samfunnsstraff var en passende straff. For 22-åringen var det annerledes.

- 22-åringen har ikke tilstått og er heller ikke så ung som de andre. Det foreligger ingen grunn til å fravike kravet om ubetinget fengselsstraff. Påtalemyndigheten ber om ubetinget fengsel i åtte måneder, sa Sandnes.

Er ikke ansvarlig
To av vitnene som ble ført i går plasserte også 22-åringen og 17-åringen rundt de som stod rundt Isaksen i Storgata. Også 18-åringen har plassert 17-åringen på åstedet. Dette hindret ikke 22-åringens forsvarer Johnny Sveen og 17-åringens forsvarer Sverre Ingram Andersen å be om frifinnelse for sine klienter.

- I hvilken grad foreligger det straffbar medvirkning? Dette er legemsfornærmelse, ikke legemsbeskadigelse. Retten må spørre seg om min klient medvirket til hodeskaden som måtte sys. Min klient har forklart at hun har slått Isaksen to, tre ganger, men det kan ikke herske tvil om at det er 18-åringen og hennes samboer som startet alt sammen. Det viser all bevisførsel. Skaden i Isaksens hode kan ha oppstått før 22-åringens ankomst til åstedet. Kan hun da være ansvarlig for noe som allerede er oppstått? Det er umulig, sa Sveen og bad om frifinnelse, subsidiært at hun kun ble dømt for legemsfornærmelse, ikke legemsbeskadigelse.

Usannsynlig
Ingram Andersen prosederte på det samme.

- Ingen har kunnet sagt med sikkerhet når min klient kom inn i bildet. 18-åringen har sagt i politiavhør at min klient sparket, det er ikke troverdig - fordi hun dekker over handlinger som er begått av gutter - blant annet hennes egen samboer. Det er usannsynlig at min klient kan ha påført Isaksen en legemsbeskadigelse. Jeg ber om frifinnelse for min klient, sa han.

Begge forsvarerne mente deres klienter også måtte frifinnes for et fremmet erstatningskrav på i underkant av 13 000 kroner. 18-åringens forsvarer - Knut Erik Søvik - var enig i aktors påstand for sin klient.

- Latterlig
Sandra Isaksen var ikke glad for aktors påstand om samfunnsstraff.

- Det er horribelt å slippe unna så billig som dette ved å spille på psykiske problemer. Tilståelsen til 18-åringen er jo ingenting verdt når det var så mange vitner. Åtte måneders fengsel for 22-åringen er mer passende. Rettssystemet i Norge er til å le av. Jeg fikk sjokk da påstanden for den hovedtiltalte 18-åringen var samfunnsstraff, sa hun til TA i en rettspause.

- Gir feil signal
Etter at alle vitner var hørt og prosedyrer gjennomført fikk Isaksen mulighet til et siste ord til retten. Den muligheten benyttet hun.

- Jeg reagerer på at de tre ikke skal holdes ansvarlig for det de har vært med på. Jeg finner det også unaturlig at 22-åringen og 17-åringen ikke skal holdes økonomisk ansvarlig for erstatningskravet fordi de kom senere inn i hendelsen enn 18-åringen. Det var alle tre med på å utføre dette angrepet. Jeg finner det også urettferdig at man skal slippe lettere unna på grunn av rus og en tilståelse. Det gir et feil signal å gi lave samfunnsstraffer når både 22-åringen og 17-åringen ble dømt til samfunnsstraff i en annen voldssak bare tre dager før de angrep meg 28. august 2010. Det viser vel at samfunnsstraff ikke hjelper for dem, sa hun direkte henvendt til retten.

Les flere saker hos TA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag