*Nettavisen* Nyheter.

- En stund trodde jeg det skulle gå enda verre

Ketil Horvei Foto: (Privat)

Ketil Horvei skulle legge seg etter en tv-kveld med Spellemannsprisen. Istedenfor ble det en natt i kamp mot flammene.

22.01.14 16:20

- Jeg forsto at det måtte være litt alvorlig siden sivilforsvaret ble varslet. Når jeg hørte det var Lærdal slo det meg at det brant i den tette gamle trehusbebyggelsen, men jeg hadde ikke forestilt meg omfanget, forteller Ketil Horvei til Nettavisen.

Han er en av de rundt 100 personene fra sivilforsvaret som denne helgen har jobbet i området. Horvei ledet en gruppe på 30 personer som var inne natt til søndag.

Til daglig jobber han på økonomiavdelingen i Aurland kommune. I 20 år har han vært en del av sivilforsvaret, og har mange ganger blitt kalt ut på brann- og redningsoppdrag, men aldri på noe slikt. Lørdag kveld hadde han hatt en helt vanlig kveld foran TV-en. Spellemannsprisen var på vei til å bli avsluttet og han skulle til å legge seg da han ble varslet.

- Jeg ble varslet klokken 23.35. Vi var på plass i Lærdal 00.30. På vei til Lærdal kunne vi se det oransje lyset, og vi hadde fått tilbakemeldinger fra personell på stedet at det var et inferno, men jeg var ikke forberedt på omfanget. På grunn av vinden forsto vi at dette var dramatisk. Brannen hadde da spredt seg til flere hus, og noen var allerede brent ned, forteller Horvei.

Skadet
Mens brannmannskaper sto i første linje i kampen mot flammene, var det sivilforsvarets oppgave å sørge for vannforsyningen til brannvesenet. De la ut vannledninger fra Lærdalselva og inn mot brannområdet. Etter hvert gikk de også i gang med å kjøle ned hus som ennå ikke var påtent, for på den måten å hindre at brannen tok tak i enda flere hus.

Selv om ikke mannskapet fra sivilforsvaret var helt inne i brannområdet, blåste det godt med røyk og gnister deres vei. Horvei og tre andre personer i laget hans ble skadd i arbeidet.

Horvei ble truffet av partikler som skadet øyet.

- Jeg har vært på sykehus og må gå med lapp over det ene øyet, men det er ikke noe alvorlig, sier Horvei som heller ikke er helt sikker på akkurat når i løpet av natten at øyet ble skadet. Der og da var ikke det av betydning.

Tre andre fikk røykskader og har blitt behandlet for dette på sykehus.

- En stund trodde vi at brannen skulle bli enda mer alvorlig. Vinden blåste kraftig og vi så at brannmannskapet slet med å få kontroll. Utover natten snudde heldigvis vinden og i fem-, sekstiden så det ut til at flammene begynte å avta, og at brannmannskapet begynte å få litt mer kontroll, sier han.

Ved 08.30 tiden søndag fikk hans avdeling avløsning fra en annen avdeling i Sivilforsvaret. Distriktssjef Gaute Molvær i Sogn og Fjordane sivilforsvarsdistrikt forteller at rundt 100 personer fra sivilforsvaret har jobbet i området.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Veum

Tilbake
Tirsdag var Horvei tilbake ved brannruinene.

- Du er beordret til sivilforsvaret og har egentlig ikke noe valg, men hadde du gjort dette hvis det var frivillig?

- Ja, man blir absolutt ikke rik av å være med i sivilforsvaret, men jeg opplever jobben som meningsfull og interessant. Vi har ofte blitt kalt ut i forbindelse med leteaksjoner og branner, sier han.

- Du tenkte aldri på å ikke svare på varslingen når den kom da?

- Nei, det gjør jeg aldri, sier Horvei som tvert imot er glad for å kunne gjøre en innsats når den vanlige redningstjenesten trenger litt ekstra hjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.