*Nettavisen* Nyheter.

- En tikkende bombe

Foto: ABDELHAK SENNA (Afp)

Linken mellom tynne jenter og beinskjørhet er alarmerende, mener hertuginne Camilla av Cornwall.

10.11.11 18:48

(SIDE2): Unge kvinner som går på ekstreme dietter for å kopiere kjendiser er en tikkende bombe, fordi de utsetter seg selv for en stor risiko, skriver Daily Mail .

Nemlig økt risiko for osteoperose, mener hertuginnen av Cornwall, Camilla (64).

- Ta mer ansvar
Hertuginnen understreket særlig at magasinene bør ta mer ansvar i sin bruk av tynne modeller. Camilla mistet moren sin til sykdommen osteoporose eller benskjørhet

Det er særlig jenter som har hatt spiseforstyrrelser eller har gått på særlig fettfattige dietter over tid, som er i faresonen.

Hertuginnen har selv en datter og to barnebarn.

- Linken mellom unge jenter, spiseforstyrrelser og benskjørhet er en tikkende bombe.

Anledningen var 25 års jubileet for Osteoporoseforeningen i England og arrangementet ble holdt i Clarence House.

- En hel generasjon av unge kvinner kan bli berørt. Det som bekymrer meg mest er økning i antallet osteoporosetilfeller blant unge mennesker og linken til spiseforstyrrelser, sier hertuginnen.

Også i Norge er beinskjørhet svært utbredt. Omtrent hver tredje norske kvinne og hver tiende mann over 50 år lider av osteoporose. Hvor sterkt skjelettet er henger sammen med gener man er født med. Forhold som arv, høy alder, kjønn (kvinne), tidlig menopause, tidligere brudd og kroppshøyde kan bidra til økt risiko for osteoporose. Styrken på skjelettet kan også svekkes ved uheldig livsstil som inaktivitet, dårlig ernæring og røyking.

Klarte ikke å puste
- Alle disse glossy magasinene som leses av unge jenter, som så slanker seg for å ligne på modellene de ser i bladene. Magasinene har et stort ansvar når de skriver saker fordi jentene som leser dem begynner på superdietter og noen ganger utvikler de spiseforstyrrelser. Problemet er at i den alderen så tror man at man er udødelig. Du tror ingenting vil skje med deg, men er ikke klar over at selv om man blir frisk igjen så kan ødeleggelser være gjort, sier hertuginnen.

Hennes egen mor gikk bort som 72-åring. På slutten klarte hun verken å spise eller puste skikkelig fordi hun var så sammenkrøpet. Beinskjørheten gjorde at beina i kroppen hennes bøyde seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.