*Nettavisen* Nyheter.

- En udetonert trygdebombe

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

De er bekymret for egen helse, redd for å miste jobben, har vært mye sykmeldte og jobber gjerne deltid i offentlig sektor.

19.10.10 12:00

Oslo (ANB): Hele 160.000 arbeidstakere er sikre på at de vil falle ut av arbeidslivet innen fem år og før pensjonsalder.

Denne gruppen er dessuten en del av en større gruppe på over en halv million personer som ikke er helt sikre på om de er i jobb om fem år, og altså før de når pensjonsalderen. Det kommer fram i årets arbeidslivsbarometer fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som legges fram tirsdag.

Advarsel
– Dette er en alvorlig advarsel. Vi snakker om en udetonert trygdebombe hvis vi ikke nå legger til rette for at folk skal bli i jobb, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen snakker om over 600.000 personer i yrkesaktiv alder som nå står utenfor arbeidslivet.

– Hva vil skje hvis 160.000 flere nå kommer i tillegg? spør Kvalheim.

Fakta

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) sitt arbeidslivsbarometer er en årlig analyse som beskriver tilstanden og utviklingen i norsk arbeidsliv på sentrale områder.

* Hensikten med barometeret er å måle trykket i norsk arbeidsliv. Barometeret gjennomføres for andre gang i 2010.

* Det er Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) i samarbeid med Gallup som står bak barometeret på oppdrag fra YS.

* Utvalget i årets undersøkelse er økt fra 1.000 til 2675 arbeidstakere.

* YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon for arbeidstakere.

* YS består av 22 forskjellige forbund med om lag 215.000 medlemmer. Medlemmene dekker alle sektorer i arbeidslivet.

(Kilde: YS/ANB)

Deltid

Gruppen som regner med å være på vei ut av arbeidslivet har noen hovedtrekk.

Mange har bekymringer for egen helse, frykt for å miste jobben, har vært sykmeldte i større eller mindre grad de siste årene, jobber deltid i typiske kvinneyrker og har en svakere tilknytning til arbeidslivet. Offentlig sektor er overrepresentert.

– Dette blir også et moralsk problem. De med svakest tilknytning til arbeidslivet ryker først ut. Forskjellene i samfunnet forsterkes, advarer Kvalheim.

IA-avtalen
Kvalheim mener det kreves en felles dugnad for å holde flere i arbeid, og forhindre at flere faller utenfor arbeidslivet.

– Selv om det er gjort mye bra, har vi ikke gjort et godt nok arbeid med avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA). Dette erkjenner alle partene, og både arbeidsgivere, arbeidstakerorganisasjoner, regjeringen og legene som sykmeldere må anstrenge seg mer, mener Kvalheim.

Han mener også at regjeringen er forpliktet til å ta grep når det gjelder deltidsproblematikken som ofte rammer kvinner i offentlig sektor. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.