*Nettavisen* Nyheter.

- En ukjent kvinnestemme i cockpit

Foto: SERGEI KARPUKHIN (REUTERS)

Taleregistratoren på presidentflyet avslører en femte stemme.

06.05.10 11:26

Da flyet med Polens president Lech Kaczynski styrtet i Smolensk i Russland lørdag 10. april, var det fire personer i cockpiten: Kapteinen, førstestyrmannen, navigatøren og en mekaniker.

Men etter å ha hørt gjennom alle samtalene tatt opp av taleregistratoren, har etterforskerne avdekket at det trolig var en femte person i cockpiten. Den femte stemmer tilhører en uidentifisert kvinne, melder den polske TV-stasjonen TVN-24.

Les også: - 89 viktige mennesker døde på dette flyet

Etterforskerne vet foreløpig ikke hvem stemmen tilhører, men de utelukker ikke at den femte personen kan tilhøre en flyvertinne som var om bord i flyet.

Det er snart en måned siden den tragiske ulykken hvor Polens presidentpar og 94 andre omkom. Den foreløpige rapporten fra den russiske havarikommisjonen er ikke offentliggjort.

Les også: - Hadde ikke nok drivstoff til å snu

Likevel har det kommet opp en rekke teorier om hva som skjedde da flyet av typen Tupolev Tu-154 styrtet vest i Russland med hele Polens maktelite.

De første teoriene gikk ut på at flyet kunne ha hatt tekniske problemer, noe de tekniske undersøkelsene av flyet tilbakeviser. Man har heller ikke avdekket at besetningen har rapportert om feil eller problemer med flyet i samtalene fanget opp av taleregistratoren.

Det har også vært en teori at besetningen kunne være skyld i flykrasjen, enten grunnet språkproblemer eller som følge av at besetningen trosset advarsler om dårlig vær i området.

Taleregistratoren viser at både kapteinen og førstestyrmannen om bord behersket russisk godt, og at de fikk advarsler om tykk tåke.

Etterforskere har også jobbet ut fra en teori om at flystyrten kunne være et mulig terrorangrep. Ifølge den polske TV-kanalen, skal det ikke ha blitt gjort funn som støtter denne teorien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.