*Nettavisen* Nyheter.

- Endelig fikk de vite sannheten

Bildet viser et advarselsskilt utenfor nazistenes konsentrasjonsleir, Auschwitz I. Iranere fikk nylig et innblikk i jødeutryddelsen via en TV-dokumentar om Holocaust, etter at iranske myndigheter i tiår har forsøkt å så tvil om Holocaust noensinne hadde funnet sted. Foto: Wikimedia COmmons

Iransk TV-team dro til Auschwitz og lagde dokumentar.

Mange iranere fikk kanskje for aller første gang se bilder fra konsentrasjonsleiren Auschwitz, da dokumentarfilmen «Tysklands fører» ble vist for en iransk befolkning i forbindelse med 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz denne uken.

Programmet ble vist på satellittkanalen Manoto 1, som har base i London og er svært populær i Iran. Dokumentarfilmen tar for seg nazistenes vei til makten og jødeutryddelsen.

Holocaust er i stor grad et utelatt kapittel fra Irans versjon av verdenshistorien, og mange offisielle maktpersoner i Iran hevder hele jødeutryddelsen er en svindel som er skapt av jødene selv.

- Legg merke til at ingen i Europa tør å snakke om Holocaust, selv om det er uklart hva som er realitetene rundt dette, hvis det i det hele tatt har en realitet, eller hvordan det skjedde, sa Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, i en tale så sent som i mars i fjor, ifølge The Wall Street Journal.

- Det å ytre en mening eller tvil om Holocaust, er ansett som én av de største syndene (i Europa), hvor man kan bli stanset, arrestert, saksøkt eller fengslet for denne krenkelsen, sa han.

- Begått av jødene selv
Det er uklart hvor mange iranere som fikk endret synet sitt på Holocaust etter å ha sett TV-dokumentaren, men programmet førte i hvert fall til voldsom debatt på Internett.

- Alle disse forbrytelsene ble begått av jødene selv, for at de skal kunne å nå sitt sanne mål, skrev en iransk TV-seer på Facebook.

Ifølge The Times er hans synspunkt representativt for mange iranere.

Men TV-programmet ble også lovprist av iranere. Mange iranere hevdet nemlig at de har blitt løyet for, og flere trakk sammenligninger mellom nazi-Tyskland og dagens Iran.

- Vi blir tråkket ned av støvlene til sånne som ligner Hitler. Hitler ville i det minste bedre livene til sitt eget folk, men disse folkene som styrer Iran i dag, vil ha alt for seg selv, skriver en annen TV-seer.

Irans forrige president, Mahmoud Ahmedinejad, påsto gjentatte ganger at Holocaust aldri hadde funnet sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. Foto: Persian Tv Service (AP)


Erkjenner Holocaust
Nåværende president, Hassan Rouhani, har en noe mer moderat tilnærming til Holocaust. Han har erkjent at Holocaust faktisk fant sted, men hevder omfanget er overdrevet.

- Enhver forbrytelse mot menneskeheten i historien, inkludert forbrytelsene nazistene begikk mot jødene og likedan ikke-jøder, er lastverdig og skal fordømmes, uttalte Rouhani til CNN høsten 2013.

Uttalelsen skapte sinne blant de mest ekstreme islamistene i Iran, og mange krevde at presidenten måtte forklare utsagnet sitt overfor nasjonalforsamlingen.

I Iran er det forbudt å installere parabolantenner. Likevel er det satt opp tolv millioner parabolantenner bare i hovedstaden Teheran. De mest populære TV-programmene har 25 millioner seere, skriver The Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.