RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I FJOR: Statens forhandlingsleder Leif Forsell (t.h.), Norges Bondelags Nils Bjørke og Norsk Bonde- og Småbrukarlags Merete Furuberg under jordbruksoppgjøret i 2014.  Nå vil organisasjonene rette opp feilene fra i fjor.
I FJOR: Statens forhandlingsleder Leif Forsell (t.h.), Norges Bondelags Nils Bjørke og Norsk Bonde- og Småbrukarlags Merete Furuberg under jordbruksoppgjøret i 2014.  Nå vil organisasjonene rette opp feilene fra i fjor. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

- Enkelte bønder får over 1 million kroner i økt støtte som følge av fjorårets oppgjør

Sist oppdatert:
Flyttingen av støtte går fra små og mellomstore bruk til noen få store bruk, ifølge Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

OSLO (NTB): Bøndene mener at fjorårets jordbruksoppgjør ga helt «surrealistiske virkninger». Feilene må rettes i årets oppgjør, mener organisasjonene.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil bli utfordret med at hun ikke er i takt med stortingsflertallet når hun fredag får overlevert kravene fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– Våre krav oppfyller Stortingets bestilling om at jordbruksoppgjøret skal bidra til å sikre økt matproduksjon her i landet. Det betyr at det skal være mulig å drive på alle bruksstørrelser, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes til NTB.

– Vi ser helt surrealistiske virkninger av fjorårets oppgjør. Stortinget har forutsatt at utslagene skal evalueres, så vi legger til grunn at dette blir rettet opp i år, sier Småbrukarlagets leder Merete Furuberg til NTB.

Mindretall

Furuberg sammenfatter kravene som de to organisasjonene står bak, slik:

– Vi må få full kostnadsdekning, det må sikres en kronemessig utvikling på linje med andre og vi må ha et beløp som bidrar til å tette gapet mellom bønder og sammenlignbare grupper.

Bartnes utfyller:

– Regjeringen er en mindretallsregjering, og det ligger klare føringer fra stortingsflertallet på retning og innretning av jordbruksoppgjøret. Dette må Listhaug ta hensyn til.

1 million i økning

Småbrukarlagets beregninger viser at enkelte bruk har fått 32 ganger mer i støtte i 2015 enn i 2014, og at enkelte bønder får over 1 million kroner i økt støtte som følge av fjorårets oppgjør.

– I tillegg ser vi at denne flyttingen går fra små og mellomstore bruk til noen få store bruk. Det er helt surrealistisk, og må rettes opp, sier Furuberg.

– Jeg opplever at folk ønsker å sikre en bedre evne til å produsere mat i hele landet. Og da må bruk av alle størrelser stimuleres, ikke bare de store, sier Bartnes.

Moderate rammer

Årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO kom i mål med et generelt tillegg på 1,75 kroner i timen. Også de pågående forhandlingene i staten og kommunene ligger an til å ende med moderate rammer.

Verken Furuberg eller Bartnes vil svare på hvordan dette har påvirket utformingen av landbruksorganisasjonenes krav.

– Vent og se, lyder Furubergs kryptiske kommentar.

Linjeskift

De to organisasjonene har likevel fått med seg et ekstra argument inn i årets oppgjør med staten. Det er nemlig ikke lenger hogget i stein at statens siste tilbud legges til grunn ved et eventuelt brudd i forhandlingene.

Bruddet med denne linjen skjedde i fjor, da Venstre og KrF jekket opp budsjettrammen med 250 millioner kroner under behandlingen av oppgjøret i Stortinget.

Under Arbeiderpartiets landsmøte sist helg sa landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget til NTB at dette kan Ap godt være med på igjen.

Det kan i så fall være tilstrekkelig til å sikre et flertall mot regjeringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere