- Enveisbillett rett hjem

Tormod Granheim har ingen sans for det å bli i Everest Base Camp dersom du har fått høydesyke.

25.04.07 09:51

Tormod Granheim sitter noen få meter over havet her hjemme i Norge og følger Cato Zahl Pedersen og resten av Unarmed-ekspedisjonen på Everest.

Klatrerne er nå på vei opp i over 7000 meters høyde på nordskaret av fjellet.

Foto: EverestUnarmed2007

Jon sliter også
Men akkurat nå følger Tormod ekstra nøye med en som ikke har kommet seg så høyt. Ekspedisjonens pressesjef Jon Hagebø holder seg i Base Camp 5140 meter over havet, skikkelig plaget av høydesyke.

- Tar du med deg en gruppe på ti fra lavlandet til 3500 meters høyde og blir der mer enn 24 timer, vil halvparten ha høydesyke. Hadde du reist direkte til 5000 meter ville 99 prosent blitt rammet etter et døgn, de fleste tidligere, skriver Tormod i bloggen sin.

Toppform ingen garanti
Høydesyke er en mystisk sykdom. Den skyldes det lave oksygennivået i den tynne luften høyt til fjells, men hvorfor noen blir rammet hardere enn andre vet ingen. Tormod har sett selv topptrente klatrere gå i bakken.

- Det er ingen sammenheng mellom fysisk form og disposisjon for høydesyke, skriver Tormod. Enkelte hevder at det er smart å være dårlig trent, for da går man saktere og holder mer igjen på kreftene. Det er bare tull. Styrke er ingen ulempe. Går du fort, har du mer tid til å hvile deg etterpå...

For mye rødvin
Tormod sammenligner høydesyke med skikkelig fyllesjuke, og råder Jon til å komme seg lavere ned.

- Symptomene til Jon kan best sammenlignes med en forferdelig rødvins-bakfyll. Han bør derfor reise til en lavere høyde noen dager for å gi kroppen en sjanse til å hente seg inn. Bare en slik reise kan hjelpe ham slik han har det nå. Noen hundre meter ned vil hjelpe, men skal det monne, ville det beste være å reise til grensebyen Zegar som ligger på 2700 meter.

Tøft valg
Jon har bitt seg fast i Base Camp, og gjort to forsøk på å komme seg opp mot ABC på 6400 meter. Det synes Tormod er dumt av ham.

- Gjennom flere ekspedisjoner har jeg sett mange eksempler på at dette er et tøft valg å ta, mange velger heller å bli standhaftig der de er, mens man ser hvordan de gradvis stagnerer eller brytes ned. Velger Jon å ignorere problemer og bli der han er, er det i praksis både selvplaging og en enveisbillett rett hjem, avslutter han.

Her finner du bloggen til Tormod Granheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag