RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Er bin Laden død? Har du sett bevisene?

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mandag kom nyheten om at Osama bin Laden var skutt og drept. På gata i Oslo spør norske muslimer seg om det virkelig er sant.

- Barack Obama bør legge fram bildene og bevis for at det er Osama bin Laden som er drept. Kan vi stole på at dette er sant?

Gir uttrykk for skepsis
Vi treffer pedagogikkstudenten Egh Hussein (28) på Blindern. Han er skeptisk til nyheten USAs president serverte verden mandag. Da fortalte Barack Obama at amerikanske kommandosoldater hadde skutt og drept den ettersøkte al-Qaida-lederen Osama bin Laden i Pakistan. Etter ti års jakt, hadde amerikanerne altså lykkes med å stanse hjernen bak 11. september-angrepet og andre blodige terroraksjoner med mange drepte. Bin Laden var mannen som viste til muslimenes hellige bok og erklærte jihad - hellig krig - mot hele den vestlige verden.

Samtaleemne
Nyheten om Osama bin Ladens død har vært samtaleemne også blant norske muslimer, forteller de vi har snakket med. Og mange er som norsk-somaliske Egh Hussein skeptiske til det de har fått servert fra mediene.

- Folk bør få vite mer om hva som faktisk skjedde i Pakistan. Det bør legges fram mer informasjon, sier han.

- Blir verden et bedre sted uten Osama bin Laden?

- Jeg vet ikke. Det vil alltid være folk som er en prøvelse for verden, svarer 28-åringen.

- Spør noen andre
Nettavisens jakt på muslimske stemmer bringer oss rundt i bydelene Grønland og Tøyen. Mange avviser vennlig, men bestemt å snakke med oss, og de fleste som snakker vil ikke ha navn eller bilde på trykk.

- Jeg er ikke interessert i politikk, svarer en.

- Spør noen andre, svarer en annen.

- Nei, beklager, svarer en tredje på vår henvendelse.

- Død for lenge siden
En kjøpmann på Tøyen - opprinnelig fra Pakistan - vil heller ikke stå fram med navn og bilde, men deler gjerne sine synspunkter.

- Spørsmålet jeg stiller meg er om det hele er et skuespill. Jeg vet ikke om det er riktig at Osama bin Laden er drept. Etter så mange år, kanskje han er død for lenge siden, sier mannen.

- Hvis det er riktig, blir verden et bedre sted uten ham?

- Vi får se i løpet av noen dager og måneder. Jeg tror ikke det blir noen forandring, sier han.

- Hvor er bevisene?
To kvinner med hijab kommer trillende med et lite barn. Smilende, men med overbevisning gir den ene uttrykk for klar mistro til det hun har hørt og sett i nyhetene.

- Er bin Laden død? Har du sett bevisene? spør hun tilbake og gir samtidig uttrykk for at hun betrakter USA - med sin krigføring i land som Irak, Afghanistan og nå Libya - like mye som terrorister som Osama bin Laden.

En 24 år gammel mann, som forteller at han heter Ahmed og bor i Skien, sier amerikanerne burde ha stilt Osama bin Laden for retten.

- Det var galt å drepe ham, sier han.

En familiefar som ikke vil oppgi sitt navn forteller at han tviler på at det var Osama bin Laden som ble skutt og drept mandag.

- Jeg hørte at han var gammel og syk og døde for lenge siden. USA har sine interesser, og dette er propaganda, sier han.

- Jeg ble glad
Men en 45 år gammel iraker, som forteller at han har bodd mange år i Norge, finner ingen grunn til å tvile på nyheten.

- Jeg ble veldig glad da jeg hørte nyheten. Jeg spiste en god frokost den dagen. Hvis du spør folk fra Irak, så vil du nok få det samme svaret. Vi har opplevd al-Qaida, sier han.

Mannen tror likevel ikke at Osama bin Ladens død nødvendigvis skaper en tryggere verden:

- Osama bin Laden var et viktig symbol for al-Qaida, og det vil nok svekke dem. Men det er andre som vil ta hans plass.

- Burde de ha forsøkt å fange ham i live?

- Ja, kanskje kunne de fått noen flere opplysninger ut av ham.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere