*Nettavisen* Nyheter.

- Er det vanlig at ministeren gjør sin egen research?

OVERRASKET: Direktør Pontus Kyander ved Trondheim kunstmuseum er overrasket over kulturministerens telefon. - Dette hører ikke hjemme på hennes bord, sier han til Nettavisen. Foto: Benjamin Olavsen (Trondheim kunstmuseum)

Museumsdirektør Pontus Kyander snakker ut om telefonen fra kulturministeren.

17.02.14 08:10

Kyander hadde aldri forestilt seg at teksten han skrev om Fremskrittspartiet, der han beskriver partiet som et «farlig nasjonalistisk parti», skulle få så mye oppmerksomhet.

Selv kulturminister Thorhild Widvey (H) kastet seg på telefonen for å få klarhet i hva Kyander, som er direktør for Trondheim kunstmuseum, hadde skrevet i museets vårprogram.

Dette fikk det politiske og kulturelle Norge til å eksplodere. Flere kommentatorer har påpekt at det er uhørt at en statsråd blander seg inn i enkeltsaker på denne måten.

Også Kyander ble svært overrasket.

- Det er åpenbart feil av ministeren å ta den telefonen. Dette hører ikke hjemme på hennes bord, sier Kyander til Nettavisen.

- Virker som panikk

Widvey ringte personlig til styrelederen i Museene i Sør-Trøndelag (MIST), Rasmus Brodtkorb, som har ansvar for Trondheim kunstmuseum. Nummeret fikk hun av hans søster, Julie Brodtkorb, som er statssekretær ved statsministerens kontor.

- Hvordan har det seg at statsministerens kontor og kulturministeren selv engasjerer seg i saken? Er det vanlig at ministeren selv foretar sin egen research? undres Kyander.

Telefonen fra Widvey kom på kveldstid.

- Dette skjedde sent på kvelden. Det virker som en form for panikk, og det er veldig merkelig siden det er en tekst som gikk i trykken minst en måned tidligere, sier han.

Kyander forstår rett og slett ikke hvorfor hun tok grep i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR KRITIKK: Kulturminister Thorhild Widvey (H) får krass kritikk for sin telefon til styrelederen i Museene i Sør-Trøndelag etter at direktøren ved Trondheim kunstmuseum skrev en kritisk tekst om Frp. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


- Hva et kunstmuseum mener om Frp burde ikke være en sak en minister skal forholde seg til. Hun trenger ikke ha noen oppfatning om det, sier han.

Les også: - Jeg har ikke pålagt noen noe som helst.

- Åpenbart fått konsekvenser

Etter samtalen med Widvey fikk Kyander en tekstmelding fra direktøren i MIST, Suzette Paasche, som skrev følgende:

«Nå har du klart å få satt i gang et helvetes leven..».

- Det er åpenbart at dette har fått konsekvenser hele veien ned i systemet, sier museumsdirektøren til Nettavisen.

Svensken sier han ikke er vant til at statsråder opptrer på denne måten.

- Det er ikke noe man er vant til, at en minister forholder seg til enkelte virksomheter. En minister må få veldig mye jobb om hun skal følge opp alle norske virksomheter og researche dem selv over telefon, sier han.

- Har Widvey ringt til deg?

- Nei, det har hun ikke, sier Kyander.

- Har fått mye støtte

Selv påpekte Widvey torsdag at hun ikke hadde noen intensjoner om å instruere Brodtkorb politisk.

- Jeg ringte styrelederen for å skaffe informasjon. Jeg ville aldri funnet på å ringe til museumsdirektøren direkte, sier hun til Aftenposten.

Men kritikken hagler, og neste uke vil Aps nestleder Helga Pedersen ta saken opp i Stortingets spørretime.

Kyander, som altså var starten på alt oppstyret, forteller at han har fått mye støtte.

- Jeg har fått utrolig mye støtte, og er glad for det, sier han.

- Ikke mobbing av Frp

Kyander sier han ikke angrer på at han beskriver Frp som et nasjonalistisk parti.

- Ser du noen grunn til å beklage teksten?

- Nei, nei, debatten er velkommen. Vi er en samfunnsaktør og vår oppgave er å skape debatt. Vi skal problematisere og utfordre, vi skal være en del av det Norge som videreformidler det frie ordet, sier museumsdirektøren.

Til NRK fredag sier Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde at dette er mobbing, men det avviser Kyander.

- Det er viktig å forstå også at Frp ikke er utsatt for mobbing. Frp sitter i maktposisjon, derfor må de faktisk tåle enda mer enn vanlig, mener han.

- Et nasjonalistisk parti

Han står fast ved at han mener at Frp er et nasjonalistisk og høyrepopulistisk parti, men påpeker samtidig:

- Jeg har aldri satt spesielt lys bare på Frp, annet enn at de inngår i en kontekst. Så Frp er bare en liten bit i noe som er mye større, sier Kyander.

- Folk tror at det er et angrep på Norge, men det er det ikke. Tvert imot er Norge et fantastisk land med en fin demokratisk tradisjon. Den debatten som har oppstått er også en del av det demokratiet, sier han.

Kyander mener regjeringen nå bør trekke en lærdom ut av denne saken.

- Dersom man er misfornøyd med det som står i en tekst, så skal man møte det offentlig og ikke prøve å gå noen bakveier eller tjenesteveien som ikke er tjenesteveien, sier han.

Pontus Kyander har sagt opp sin stilling ved Trondheim kunstmuseum, og har sin siste dag ved museet i slutten av februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.