RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Er Ingebrigtsen umoralsk og med uforsvarlige seksuelle drifter?

(Senterpartiet.no)
Sist oppdatert:
Sps Jenny Klinge reagerer kraftig på behandlingen av Ap-toppen.

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge tør å si hva hun mener, og denne gangen er det «Ingebrigtsen-saken» som har engasjert henne.

Ap-topp fra Troms, statssekretær Roger Ingebrigtsen, trakk seg fredag fra alle verv i partiet. Tidligere i uken hadde den 20 år yngre AUF-jenta han innledet et forhold til i 2004, ringt Tonje Brenna på statsministerens kontor og varslet om forholdet. Forøvrig er Brenna samboer med Martin Henriksen, som kjemper om topp-plassen i Troms. Aps partisekretær Raymond Johansen tok raskt affære, beskrev forholdet som «uakseptabelt» - og dermed var det bråstopp på Ingebrigtsens politiske karriere.

«Nok en såkalt sexskandale «ryster» det norske folk. Eller snarere: Ryster de moralsk høyverdige blant journalister og redaktører,» skriver hun i bloggen sin - og trekker frem tidligere Ap-topp og statssekretær Roger Ingebrigtsen, som er blitt et eksempel på «umoralske politikere med uforsvarlige seksuelle drifter,» skriver Klinge i sin blogg.

Les også: Elin Ørjasæters blogg: «Dette er Arbeiderpartiet på sitt verste»

Mediesak?
Og så skyter hun inn:

- Selv om han, etter det jeg kan se, ikke har gjort noe straffbart.

Klinge presiserer at siden hun ikke kjenner alle detaljer i den pågående saken, ønsker hun å heve debatten - og tar utgangspunkt i følgende:

«Når det ikke er foregått noe straffbart, synes jeg saken har lite eller ingenting i media å gjøre.»

Aldersforskjellen
Om aldersforskjellen (som i dette tilfellet er 20 år, red.anm), mener Klinge:

«Aldersforskjell er ikke i seg selv kritikkverdig. Om maktubalanse som element i et seksuelt forhold er et problem? Jau, jo, tja og kanskje nei. Det er strengt tatt ikke mange «likeverdige» parter i politiske parti og i næringslivet, menn har stort sett mer makt enn kvinner.»

I en tørr kommentar bemerker Klinge at som mektig kvinne i stand til å utnytte en mann, må man være «statsminister eller sjef for Telenor» - men:

- Selv da tror jeg det ville passert stille forbi medias søkelys.

Heve den seksuelle lavalderen?
For Klinge er det én ting som er viktigere enn noe annet: Å skille mellom tvang og frivillighet:

«Jeg frikjenner ikke alle menn for å ha opptrådt uklokt hvis de har hatt et forhold til langt yngre kvinner, men det må skilles mellom makt og frivillighet. Hvis vi mener at 17 år er for ungt, bør vi heller heve den seksuelle lavalderen enn å rope opp i moralsk indignasjon. Eller vi kan gjøre det straffbart med et visst antall år i aldersforskjell.»

Klinge ønsker ingen av delene - og hun mener individuelle forskjeller avgjør opplevelsen av et forhold til en langt eldre mann:

- Om et seksuelt forhold til en eldre mann skal være verre å håndtere psykisk enn forholdet til en jevnaldrende, vil trolig avhenge av personlighet og fremferden til disse mennene - og være mer situasjonsbetinget enn aldersbetinget. Det kan komme noe godt ut av erfaring og eventuelt større modenhet hos menn, mener hun.

«Jeg har i utgangspunktet et avslappet forhold til hva folk gjør i sengen - og med hvem - så lenge det ikke er tvang i bildet. Og jeg er like avslappet til hva politikere gjør i sengen som hva «vanlige» folk gjør,» sier Klinge.

- Grundig utrensking
Den frittalende Sp-kvinnen stiller i bloggen spørsmål ved hvorvidt politikere bør rekrutteres fra munkeverden:

- Skal vi ha avholdende eller konsekvent trofaste politikere, må vi rekruttere munker og katolske prester og andre selverklærte moralsk høyverdige personer. Men vent, er dette gode eksempler på moral? Neppe, om vi ser nærmere på de mange overgrepsskandalene som med rette har rystet media og folk flest.

- Jeg synes det er lite mening i kritikken som har kommet på at Ingebrigtsen ikke har beklaget offentlig før saken tok av i offentligheten, mener Klinge.

Og hun tror mange står for fall hvis:

- Er seksuelle forhold med alt fra stor aldersforskjell, utroskap og sexavhengighet en klar årsak til at noen ikke er egnet til å være politiker lenger og at vi ikke bør ha tillit til dem mer? Vi får i så fall gjør en grundig utrensking fra politikken - og fjerne en god del kvinner også. Ikke overveldende mange er andre er godt til å erstatte dem heller, sier Klinge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere