RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Er ingen landskamp

Foto: Gry E. Veiby
Sist oppdatert:
Men Sverige er best på miljø, mener Göran Persson.

Tirsdag fikk Sveriges tidligere statsminister Göran Persson overrakt Sofie-prisen, og en sjekk på 100.000 dollar, av miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) under et høytidelig arrangement i Gamle Logen i Oslo.

Prisen får han for sin miljøinnsats som svensk statsminister.

Sverige bedre enn Norge
Persson vil ikke si om hvilket land han synes er best på klima, selv om han innrømmer at Sverige lenge har ligget langt foran Norge.

- Dette er ingen landskamp, men det er klart vi har gjort mye selv før klima kom på dagsorden, sier Persson til Nettavisen.

Sverige satte seg som mål å redusere utslippene med 25 prosent fra 1990-nivå fram til 2020, lenge før de fleste andre land. I tillegg reduserte Sverige sine klimautslipp med 13 prosent i perioden han var statsminister.

- Pinlig for regjeringen
Stortingsrepresentant og tidligere miljøvernminister Børge Brende fra Høyre sitter nå i energi- og miljøkomiteen. Han mener Persson burde vært noe mer ydmyk, men gir ham også honnør for det arbeidet han har lagt ned.

- Bildet er sammensatt, men svenskene har vært svært flinke med å ta i bruk fornybar energi. 25 prosent av svenske hjem varmes opp av bioenergi og fjernvarme. Svenskene har et støtteregelverk for fornubar energi som vi bare kan drømme om. Vårt støttenivå er bare halvparten, forteller Brende overfor Nettavisen, før han legger til:

- Det må være pinlig for miljøvernminister Helen Bjørnøy og statsminister Jens Stoltenberg.

Må kutte kraftig
Han mener Norge må gjennomføre betydelige kutt på klimagassutslipp i Norge, men presiserer at Perssons Sverige ikke kan ligge på latsiden selv om de har ført en offensiv miljøpolitikk.

- Sverige har i likhet med Norge og andre vestlige land en betydelig jobb å gjøre fremover. Nå er det et paradoks at Bjørnøy snakker om internasjonal klimapolitikk på en markering i Tromsø når hun enda ikke har vært i stand til å skaffe Norge en offensiv klimamelding, uttaler den tidligere miljøvernministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere