*Nettavisen* Nyheter.

- Er personlig ansvarlig hvis det skjer noe

Foto: (Google Street View)

Per Sandberg (Frp) mener Storbergets plassering av nytt ankomstmottak er komplett uansvarlig.

12.06.10 15:52

Frps første nestformann er oppgitt etter at Storberget tidligere i uken avviste at det nye ankomsttransittmottaket på Refstad i Oslo vil by på problemer for naboene.

- Det er både naivt og uansvarlig av Storberget å ikke innse at dette vil kunne by på en mengde problemer og ytterligere belastning for området, sier Per Sandberg til Nettavisen.

Storberget: - Ikke et problem
Justisminister Knut Storberget (Ap) ble irritert da Nettavisen stilte spørsmål ved flyttingen av ankomsttransittmottaket fra Tanum i Bærum til Refstad i Oslo.

LES SAKEN: - Uproblematisk med mottak i Oslo

- Det er ikke en problemstilling. Dagens mottak har vært på Refstad i mange år, og blir nå omregulert til et ankomsttransittmottak i stedet for et transittmottak. Man må sette seg inn i saken før man begynner å stille spørsmål, var Storbergets beskjed til Nettavisen.

Sandberg er ikke enig.

- Her gjør man om fra et transittmottak til et ankomsttransittmottak, og det betyr at man knapt vet hvem disse asylsøkerne som nå kommer til Refstad er. Det er rundt 80 prosent av disse man ikke kjenner identiteten til, også skal de få gå fritt rundt midt i et boligfelt? Her er det noe som skurrer for meg, sier Sandberg.

- Gambling
- Dette er gambling med naboenes sikkerhet, sier Sandberg.

Han mener regjeringen og justisminister Knut Storberget selv må ta konsekvensene av plasseringen.

- De må gjerne plassere mottaket der og mot all fornuft, men da må de også være forberedt på de konsekvensene som måtte komme med det. Det er Storberget som personlig blir ansvarlig dersom det skulle skje noe i boligområdet rundt som følge av flyttingen av mottaket.

- Blir fort involvert
- Hvilke konsekvenser er det du frykter?

- Dette er et område som allerede er tungt belastet med kriminalitet og narkotika fra før. Da er det veldig lite som skal til før asylsøkerne blir involvert i den virksomheten, sier Sandberg.

I Justisdepartementet rister man på hodet over Sandbergs uttalelser.

- Vi frykter overhodet ingen konsekvenser ved denne endringen. Den eneste forskjellen er vel at det kanskje kommer en minibuss ekstra til mottaket, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap).

Etter at UDI torsdag besluttet å omgjøre en beslutning om å etablere et mottak på Furuset i Oslo, tror Per Sandberg at UDI også er på glid til å flytte ankomsttransitmottaket fra Refstad.

- Ja, jeg kan ikke skjønne annet, sier Sandberg.

- Endrer ikke Løren igjen
Det er helt feil, er svaret fra Utlendingsdirektoratet.

- Løren skal være et midlertidig ankomsttransitt, og det er ingen endringer i den avgjørelsen, svarer kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i Utlendingsdirektoratet.

Derimot blir Løren trolig ikke plasseringen av det faste ankomsttransitmottaket.

- Vi ønsker en annen plassering av ankomstsenteret. Vi ønsker et senter hvor asylsøkere, politi og saksbehandlere er samlokalisert fra dag en av prosessen. Det jobber vi med og har bedt om innspill fra Oslo kommune, sier Eide.

Sandbergs frykt for kriminalitet finner ikke UDI igjen i det bakgrunnsmateriale de har.

- Vår erfaring er at det er veldig lite kriminalitet knyttet til disse mottakene. Blant annet gjorde Politidirektoratet i 2004 en undersøkelse, som viste at politiet har svært få saker som involverer asylsøkere, sier Åsmund Eide til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.