RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Eritrea er et av de verste landene i verden

Foto: ASHRAF SHAZLY (AFP)
Sist oppdatert:
Likevel er Norge er i samtaler med Eritrea om en returavtale for asylsøkere som har fått avslag.

Mandag bekreftet statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet at Norge er i samtaler med Eritrea om en returavtale for asylsøkere som har fått avslag.

Når en slik avtale kommer på plass, åpnes det for tvangsretur til et land som internasjonalt rangeres svært lavt når det gjelder menneskerettighetssituasjonen.

Både Amnesty International, Human Rights Watch og USAs utenriksdepartementet tegner et dystert bilde av Eritrea i sine rapporter.

Til Nettavisen sier Lønseth at en returavtale åpner for tvangsretur, men at hver sak får en individuell behandling og at Norge ikke skal sende folk tilbake til forfølgelse.

Les Stavrums kommentar: Vil utlevere til skrekkregime

- På nivå med Nord-Korea
Men det er nettopp hva Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter skal skje.

- Eritrea er et land fullstendig blottet for demokratiske rettigheter. Der er de på nivå med Nord-Korea, sier Ingvald Bertelsen i NOAS til Nettavisen.

Han sier de ble overrasket da de hørte at en returavtale med Eritrea kunne være like om hjørnet.

Ifølge NOAS er Eritrea kjent som et av de verste landene i verden når det gjelder menneskerettighetsbrudd, både i grovhet og omfang.

- Vilkårlig fengsling og tortur
Organisasjonen peker på rapporter om vilkårlig fengsling uten rettergang på ubestemt tid, utstrakt bruk av grove torturmetoder og umenneskelige fengslingsforhold. De som forteller om dette er rømte fangevoktere.

Norske myndigheter har hittil hatt som politikk at det er for risikabelt å tvangsreturnere asylsøkere til Eritrea, og ifølge Bertelsen og NOAS er det ingenting ved landets utvikling som tilsier at denne vurderingen bør endres nå.

Kirkens Nødhjelp avslutter
NOAS peker på at myndighetene i landet i enda sterkere grad enn tidligere har valgt å isolere seg fra det internasjonale samfunnet. De siste utenlandske organisasjonene som har fortsatt å drive humanitært arbeid er nylig blitt bedt om å forlate Eritrea. Dette inkluderer også Kirkens Nødhjelp, som har holdt på med sine bistandsprosjekter i Eritrea siden 1970-tallet. I mars vil de avslutte sitt arbeid i landet.

Ifølge NOAS er det nok av eksempler på at tvangsretur til Eritrea har fått fatale konsekvenser.

I 2008 ble 1200 eritreere tvangsreturnert fra Egypt. De fleste havnet i militærfengsler, der de ble sittende minst et halvt år.

Samme år ble Italia dømt i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for tvangsretur til tortur, og to eritreere som ble tvangssendt fra Tyskland er siden ikke gjort rede for.

NOAS peker videre på at uavhengig media ble rasert i 2001 da journalister ble enten fengslet, forsvunnet, drept eller flyktet.

Fakta om Eritrea

Cirka 4 mill. innbyggere

Hovedstad: Asmara

Eritrea fikk sin uavhengighet fra Etiopia i 1993. Siden den gang har landet vært ledet av Isaias Afworki, som både er president, regjeringssjef og leder for nasjonalforsamlingen.

Det siste og hittil eneste valget ble gjennomført i juni 1993. Det varslede presidentvalget i desember 2001 ble aldri gjennomført.

People's Front for Democracy and Justice eller PFDJ er det eneste lovlige partiet

(Kilde: CIAs World Factbook , Kirkens Nødhjelp).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere