- Erna og Siv må rydde opp blant ministerne

Foto: Paul Weaver (paul.weaver@nettavisen.no)

Raser mot partiskhet blant flere av de nye statsrådene.

18.10.13 14:26

(Nettavisen): Organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) har laget en oversikt over hvor mange av de nye regjeringsmedlemmene som kan karakteriseres som Israel-venner. Daglig leder i MIFF, Conrad Myrland, slår fast at fem av 18 statsråder i den nye regjeringen nylig var medlem av interesseorganisasjonen Israels venner på Stortinget.

I tillegg er det ytterligere en fersk statsråd som skal ha lovet under valgkampen at han ville melde seg inn etter valget.

- De var medlemmer i den utgående stortingsperioden, og flere av dem har vært medlemmer i tidligere stortingsperioder. Det er veldig fint at toppolitikere som har et vennskapelig forhold til Israel, nå kommer i posisjon i regjeringen. Vårt ønske er at det blir flere politikere, også i andre partier, som forstår betydningen av å ha et nært og godt forhold til Israel, sier daglig leder i Miff, Conrad Myrland, til Nettavisen.

- Må rydde opp
Gaza-lege Mads Gilbert reagerer på at medlemmer av «Israels venner på Stortinget» nå sitter i regjering.

- Solberg og Jensen må rydde opp når det gjelder ubalansert partiskhet blant ministerne, sier lege Mads Gilbert til Nettavisen.

- Jeg mener at dersom disse ministerne opprettholder sitt medlemskap i Israels venner på Stortinget eller i Med Israel for Fred, så er det etter min mening en trussel mot den nåværende regjeringsplattformen. Og det er klart at dette er en trussel mot Norges sentrale rolle i giverlandsgruppen, og det vil nok i høyeste grad merkes i den israelske regjeringen, sier Gilbert.

- Som Solberg sa i går, så vil en rekke statsråder møte seg selv i døren. Og det vil i høyeste grad gjelde norsk utenrikspolitikk i forhold til den folkerettsstridige israelske okkupasjonen av Palestina, sier Gilbert.

Foto: Hatem Moussa (Ap)

- Fortsettelse av dagens politikk
Gilbert siterer følgende fra regjeringsplattformen: «Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.»

- Jeg leser det som en fortsettelse av dagens norske utenrikspolitikk der fred og forsoningspolitikk skal videreføres, og der Norge skal innta en viktig meklerrolle og ha en balansert holdning. En balansert politikk betyr ikke å gi staten Israel mer rom til økt kolonisering av Vestbredden eller å godkjenne den folkerettsstridige, illegale muren, sier Gilbert.

Myrland sier imidlertid at de folkevalgte politikerne ikke kan være medlem av Israels venner på Stortinget etter å ha tiltrådt som statsråder.

- Israels venner på Stortinget er kun for parlamentarikere, så statsrådene vil da ikke kunne være medlem, sier Myrland.

- Nå er det travle uker, men ute i november så kan vi håpe at en ny gruppe dras i gang på Stortinget. Miff har ingen rolle eller kobling til dette, bortsett fra å ha samme sak å jobbe for, sier Myrland.

Medlemskapet utløper
Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) sier at medlemskapet i Israels venner på Stortinget utgår ved endt stortingsperiode.

- Det som skjer, er at hvert medlemskap løper ut perioden, og nye konstitueres ved start. Den avgående lederen vil da invitere til konstituert møte, sier Hans Olav Syversen til Nettavisen.

Syversen, som tidligere har vært leder for Israel-gruppen på Stortinget, er svært fornøyd med at det er så mange Israel-venner i regjeringen.

- Det synes jeg er gledelig. Jeg håper det vil bidra til et bredere fokus på samarbeidet mellom Norge og Israel, og at det ikke bare vil være snakk om Midtøsten og konflikt når Israel omtales, men at det også blir bredere fokus på utveksling innenfor kultur, akademia og handelsnæring. Israel er et spennende land på alle disse områdene, sier Syversen.

Tidligere medlemmer
Justisminister Anders Anundsen (Frp), olje- og energiminister Tord Lien (Frp), barne- og familieminister Solveig Horne (Frp), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) var medlemmer av Israels venner på Stortinget, ifølge Miff. Mens Robert Eriksson (Frp) angivelig vurderte medlemskap i en ny stortingsperiode. Myrland legger til at Torbjørn Røe Isaksen også var medlem av Palestinas venner.

Norges nye utenriksminister, Børge Brende (H), redegjorde i korte trekk for Norges nye Midtøsten-politikk i et intervju med Urix på NRK onsdag.

Brende sa han ønsket at Norge fortsatt skal være leder av Den palestinske giverlandsgruppen. Brende sa også at regjeringen vil jobbe for en tostatsløsning.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Antisemittisme i Norge
- Men det som også står i den erklæringen (regjeringserklæringen), er at Norge skal ha en balansert Midtøsten-politikk. Og når man da har fulgt norsk Midtøsten-politikk og diskusjoner ifra Sveits og Genève, som jeg har gjort de siste årene, så er det viktig å si at vi må ha nyanser i denne debatten. Det går an å se det fra to sider. Hvis Norge skal spille en rolle, så må vi videreføre vårt gode forhold til palestinerne, sa Brende til Urix.

- Men det er også slik at Israel må føle at vi tar de på alvor, og lytter til dem også. Jeg har blant annet sett enkelte tegn her hjemme på en del antisemittisme de senere årene, og nærmest jødehat som det må slås meget hardt ned på, sa utenriksministeren.

- Børge Brende sier han har registrert en økende antisemittisme og til dels jødehat i Norge de siste årene. Hva tenker du om det, Gilbert?

- Jeg er imot enhver form for etnisk diskriminering, og antisemittisme er bannlyst. Men det må også være lov å kritisere staten Israels okkupasjonspolitikk og brudd på menneskerettigheter uten å få kastet i nesen at man er antisemitt. Det er to klart forskjellige ting, understreker Gilbert.

- Jeg tror at Børge Brende er klok nok til å lære av sin mentor Kåre Willoch til å ha et reflektert syn på okkupasjonen av Palestina.

- Jeg har tro på at Børge Brende med sin brede internasjonale kompetanse og erfaring ikke lar seg presse av ekstreme proisraelske holdninger i det nye ministerkollegiet.

- Til Israels fordel
Myrland sier han er spent på den nye utenriksministeren.

- Han kjenner jeg i veldig liten grad, og spesielt i forhold til hans tanker om Midtøsten. Vi ser fram med forventning at han skal pleie det som ligger i samarbeidsavtalen (regjeringsplattformen), hvor det står at Norge skal ha en balansert tilnærming til Midtøsten, sier Myrland.

- Det var en slagside og ensidighet som gikk på bekostning av Israel i den rødgrønne regjeringen. Når de borgerlige varsler en mer balansert Midtøsten-politikk, så kan vi vente en justering til Israels fordel, sier Myrland.

Den avgåtte utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap) ville torsdag formiddag ikke kommentere overfor Nettavisen hva han tenker om at det er minst fem Israel-vennlige statsråder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.