RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

- Erna overrasket!

Sist oppdatert:
- Og Jens må passe seg så han ikke overspiller, sier valganalytiker.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen feller følgende dom over partilederdebatten i Kristiansand mandag:

- Statsminister Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Lars Sponheim kom best ut av debatten. Dagfinn Høybråten, Siv Jensen og Kristin Halvorsen var middels, mens Navarsete var fryktelig svak. Hun druknet helt, sier Marthinsen til Nettavisen.

Iføge sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, oppfører Jensen og Sponheim oppfører seg fortsatt som Tuppen og Lillemor.

Les også: Planløst etter valget

Ifølge statsviter Marthinsen var det fart i statsministeren mandag:

- Jens overspilte litt
- Det var klart mer fart i Stoltenberg i går, han viste langt mer entusiasme noe som han tjener på. Det er morsomt når han raljerer med Jensens «TV-milliarder», men han overspilte litt, må passe seg slik at det ikke bikker over i latterliggjøring og utdriting.

Hvis ikke, vil dette fort gi motsatt effekt:

- Smart av Erna
- Da får Jensen fort en sympatieffekt. Jensen var ikke dårlig, men skuffet noe. Solberg var den som klart overrasket mest i positiv retning, sier Marthinsen.

Han forklarer dette med at man ikke har så høye forventninger til henne i slike debatter.

- Det var særlig smart å fokusere på Høyres beste sak: skole og skolebarn når hun ble spurt om visjon og gruppe man vil heise.

Er du i tvil om hva du stemme? Ta partitesten her!

- Venstres store mulighet
Valganalytikeren mener miljøsaken tynger Halvorsen:

- Halvorsen sliter med Ap/Stoltenberg i miljøsaken. Lofoten blir åpenbart den store miljøsaken i denne valgkampen, og SV er klin avhengig av å få opp troverdigheten sin blant velgerne på sin kjernesak. Men SVs politikk blir stadig «skutt ned» av Ap og Sp.

Han tror mange ivrige miljøtilhengere er skuffet:

- Det er sikkert skuffende for mange miljøbevisste velgere at hun ikke kan gi noen garanti mot boring i nord. Dette miljørommet som SVs kamelsluking har skapt, er Venstre store mulighet til å markere seg. Synes Sponheim var dyktig her - mye klarere enn Halvorsen.

Skatt - het potet
Skattediskusjonene overrasker Marthinsen:

- Jeg er overrasket over at skatt er så langt framme i denne valgkampen til nå. Det er en sikker vinner for de blå (H, Frp) og en sikker tapersak for de rødgrønne. Det som synes å være litt i ferd med å skje er at sysselsetting/trygghet, som «alle» trodde skulle bli det store i denne valgkampen pga finanskrisen, blir mindre viktig fordi finanskriseeffekten er i ferd med å ebbe ut.

- I så fall kan Ap miste noe av det «krisetillegget» de har fått i velgernes øyne på grunn av deres store troverdighet som styringsparti, sier Marthinsen.

Tre hovedsaker
- Når det gjelder sakene som ble tatt opp. vurderer jeg disse tre som de viktigste:

Regjeringsspørsmålet: - Det er en plussak for de rødgrønne. Men som sagt - de må passe seg litt med raljereringen fordi det er store sprik på rødgrønn side også.

Oljeboring - Ap har et håpløst stanpunkt å gå inn i en valgkamp med her. Det ødelegger også for SV. Venstre kan utnytte dette, mens Frp og H drar boringstilhengere.

Skatt - Det er en plussak for borgerlige. Men hvem av Frp og H vil tjene mest? Pt deler de «eierskapet» i velgernes øyne her. H er avhengig av at Frp ikke stikker av med «skattevelgerne» i for stor grad for å komme i mål med et anstendig resultat.

Marthinsen er statsviter og skriver en del for høyreorienterte Minerva. I tillegg leverer han prognoser/analyser til flere A-presseaviser. Han beskriver seg selv som en «frittstående analytiker» og er ikke medlem av noe parti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere