- Erna overvurderer menneskers kynisme

Foto: (NTB scanpix)

Erna Solbergs utspill om å innskrenke abortloven trigger tvitrerne.

Høyre-leder Erna Solberg velger å gå imot partiets kvinneforum og vil stramme inn abortloven, i tråd med programkomiteens anbefaling.

Høyres abortsyn
Høyre er for selvbestemt abort fram til 12 uke, men vil nå fjerne «eugenisk indikasjon» som selvstendig abortkriterium - etter 12 uke, når en nemnd behandler søknaden.

«Jeg kan ikke gå inn i alle debatter som kommer på Høyres landsmøte, det kan bli oppfattet som et press. Men dette er et standpunkt partiet har hatt i tolv år, og som jeg har argumentert for, sier Erna Solberg til Dagbladet.»

Det nye forslaget til formulering er:

«Høyre vil forhindre at menneskelig liv sorteres ut fra egenskaper. Høyre vil endre abortloven slik at egenskaper ved fosteret ikke er et selvstendig abortkriterium etter grensen for selvbestemt abort. Tilstander som ikke er forenlige med liv, skal i seg selv gi grunnlag for abort.»

«Abortloven har fungert godt i snart 40 år. Den var en av de største seirene norske kvinner har hatt. Høyres kvinneforum ønsker ikke å stramme inn abortloven og kvinners mulighet til å ta egne valg, sa kvinneforumets leder Julie Brodtkorb til Aftenposten denne uken.»

Her er noe av responsen på Twitter fredag formiddag:
Eskil Pedersen (AUF):
Erna Solberg foreslår å innskrenke abortloven på en historisk kvinnedag.Var d noen som sa 8. mars ikke er en kampdag?

Jette F. Christensen (Ap):
Erna melder høyre ut av likestillingsdebatten og slår et slag for å innskrenke abortloven og fjerne pappakvoten i dag. Gratulerer!

Solveig Torsvik (Ap):
Respekt for at @erna_solberg er tydelig om abort. Underlig å tenke på at en kvinnelig statsmin. kand. faktisk kan være mot kvinners rett.

Siril K. Herseth (Ap):
@erna_solberg på barrikadene for likestilling på kvinnedagen. Eller var det heller innskrenking av kvinners frihet?

Geir Gråbein Nordby:
Erna Solberg overvurderer menneskers kynisme angående abort. Men ikke min. Jorda er varmere enn 70-80% av de siste 11.300 år. Abort er grønt

Begrunnelsen til Høyre
Programkomiteen vil endre abortloven fordi de mener den diskriminerer de som lever med egenskaper som i dag fremheves som et selvstendig grunnlag for abort.

- For det andre er loven 40 år gammel og den medisinske utviklingen gjør at vi i dag kan behandle flere lidelser og behandle dem tidligere. Den medisinske utviklingen gjør også at egenskaper ved barnet som det tidligere ikke var mulig å avdekke, nå kan identifiseres. Derfor mener vi at loven må sette en klar grense mot et samfunn som begrenser mangfoldet og ikke verdsetter alle mennesker like høyt, sier nestleder Bent Høie, som også er leder av programkomiteen

Dermed går hun mot sin tidligere stabssjef og leder av Høyres kvinneforum, Julie M. Brodtkorb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.