- Erna slamret igjen døra for forhandlinger

KRITISERER SOLBERG: Terrorekspert Kjetil Stormark (øverst til høyre) kritiserer statsminister Erna Solbergs uttalelser etter at det ble kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (til venstre) er tatt som gissel av IS.

KRITISERER SOLBERG: Terrorekspert Kjetil Stormark (øverst til høyre) kritiserer statsminister Erna Solbergs uttalelser etter at det ble kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (til venstre) er tatt som gissel av IS.

Terrorekspert Kjetil Stormark sier at statsministerens budskap skaper bekymringer langt inn i statsforvaltningen.

10.09.15 12:15

- Så kategorisk som Erna Solberg var på pressekonferansen i går kveld var uklokt. Det er ikke min vurdering, men vurderingen til personer jeg har vært i kontakt med som har spesialkompetanse i forhandlinger i gisselsituasjoner. At Norge til de grader slamrer igjen døra før det har kommet en endelig avklaring på situasjonen er uansvarlig, sier terrorekspert Kjetil Stormark til Nettavisen.


Onsdag kveld ble det kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) har vært holdt gissel i Syria siden januar 2015. Det var IS som offentliggjorde navn og bilde på nordmannen i sitt blad Dabiq, der de skrev:

«Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, samt det som blir referert til som menneskerettsorganisasjoner: Denne norske fangen ble forlatt av sin egen regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. Hvem enn som vil betale løsepengene for hans løslatelse og overføring, kan kontakte følgende telegramnummer.»

Under onsdagens pressekonferanse var statsminister Erna Solberg krystallklar på at Norge ikke utbetaler penger.

- Norge betaler ikke løsepenger (...) Vi kan ikke, og vil ikke, gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Å betale løsepenger er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger øker risikoen for at andre norske borgere kan bli kidnappet, sa hun.


- Skaper bekymring

Stormark påpeker at statsministerens primæroppgave er å opptre på en slik måte at hun maksimerer mulighetene for å ha et forhandlingsklima for de som eventuelt er i samtaler med IS.

- Det hun gjorde i går kveld er ikke i samråd med det gisselforhandlere vil gjøre i en slik situasjon. Dette vil også skape bekymringer inn i statsforvaltningen, blant de som reiser i risikoområder. Man vil spørre seg om hun vil være like kategorisk hvis noen av de blir tatt som gissel, sier Stormark.

Vil ydmyke Norge

Solberg sa onsdag kveld at regjeringen har vært i forhandlinger om Grimsgaard-Ofstad i lang tid, og at det er en god grunn til at dette ikke har blitt kjent.

Stormark mener at en offentliggjøringen av gisselsituasjonen, bringer en ny side inn i forhandlingene som ikke handler om penger, nemlig politikk og propaganda. Denne dimensjonen vil vanskeliggjøre løslatelsen av Grimsgaard-Ofstad.

- Dette er en maktdemonstrasjon fra IS sin side mer enn en økonomisk avertering. IS har ikke utelukkende økonomiske motiver i slike gisselsituasjoner. Det er også en viktig politisk og propagandamessig side, der de ønsker å utsette vestlige stater for den ydmykelsen det er å ikke kunne ta vare på egne statsborgere, sier Stormark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.