RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Eskil er leder av et ungdomsparti, ikke en hær

AUF-leder Eskil Pedersen har vært leder i nestleder i AUF i fire år, men det er usikkert om han får stortingsplass.
AUF-leder Eskil Pedersen har vært leder i nestleder i AUF i fire år, men det er usikkert om han får stortingsplass. Foto: Erik Pettersen
Sist oppdatert:
AUFs Eskil Pedersen støttes av motstanderne.

AUF-leder Eskil Pedersen får unison støtte av de andre ungdomspartienes ledere som kaller kritikken mot hans innsats 22. juli i fjor hjerteskjærende, usaklig og smakløs.

Støtten kommer i kjølvannet av at det er blitt stilt spørsmål ved Eskil Pedersens rolle som leder i forbindelse med massakren på Utøya i fjor. Sammen med åtte andre personer forlot Pedersen øya med båten MS Thorbjørn mens Breivik fortsatt skjøt forsvarsløse ungdommer. Bistandsadvokat Brynjar Meling uttalte forrige uke at han har «klienter som mener det er legitimt å diskutere Eskil Pedersens innsats 22. juli.»

- Jeg synes det er hjerteskjærende at mennesker tillater seg å si slike ting om Eskil Pedersen, og jeg blir skikkelig provosert når noen sier at man må ta debatten. Dette er ikke en debatt vi bør ta, sier KrFUs leder Elisabeth Løland til Dagsavisen.

Sosialistisk Ungdoms leder Andreas Halse kaller kritikken usaklig og smakløs.

- Av enkelte kommentarer virker det som om man nærmest forventes å ha to år på krigsskole og ett år med skarpt oppdrag bak seg for å kunne bli ungdomspartileder, sier han.

- Han er leder av et ungdomsparti, ikke en hær, istemmer Unge Høyres leder Paul Joakim Sandøy. Han kaller kritikken urimelig.

- Skal Eskil unnskylde at han lever!?

I forrige uke ble det kjent at Aps partisekretær var rasende på grunn av kritikk mot Eskil Pedersen, og han gikk knallhardt ut mot de som kritiserer AUF-lederen.

Advokat Brynjar Meling uttalte mandag i forrige uke at at det må være lov å diskutere AUF-leder Eskil Pedersens beslutning om å forlate Utøya 22. juli.

Pedersen og åtte andre forlot Utøya med «MS Thorbjørn» rett etter at den grusomme massakren startet.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen går nå ut og støtter Pedersen, og kritiserer de som angriper ham:

«Skal Eskil unnskylde at han lever!? Nei, det skal han ikke! Jeg har ikke hørt fra noen etter den 22. juli at flere burde vært drept - bortsett fra gjerningsmannen selv under rettssaken. Jeg blir kvalm og rasende av å høre en som Meling, bak sin trygge pult si at vi må tåle å diskutere hva unge mennesker foretok seg når massedrapsmannen gikk amok,» skriver Johansen på nettsamfunnet Facebook.

Meling uttalte til VG at det må være greit å stille kritiske spørsmål til Pedersens flukt fra Utøya.

Full støtte fra Raymond
- Jeg mener ikke at Eskil Pedersen skal be om unnskyldning for at han overlevde. Samtidig representerer jeg flere både overlevende og pårørende som stiller seg spørsmålet om deres kjære kunne vært i live dersom båten MS Thorbjørn hadde blitt brukt annerledes, sa Melding.

Raymond Johansen beskriver Pedersen som en sterk og god leder.

«Eskil Pedersen har vært en sterk, god og trygg leder for AUF i et ekstremt tøft år. Noe det står stor respekt av», skriver han.

Flere har ytret seg med stort sinne og frustrasjon mot Pedersen, ikke minst på sosiale medier, i året som har gått - både fordi han forlot øya tidlig og i diskusjonen rundt nye Utøya.

«Har noen sagt at Eskil skal unnskylde at han lever?»
Bjørn Ihler overlevde massakren på Utøya, og synes Johansen overreagerer:

«Har noen sagt at Eskil skal unnskylde at han lever? Det høres da virkelig urimelig ut...å be om takhøyde for åpen debatt og informasjon slik Meling gjorde er da virkelig noe helt annet...,» skriver han i en kommentar under Johansens Facebook-melding.

Ble vraket av egne
Eskil Pedersen har sagt ja til å stille på valglistene til Telemark Arbeiderparti, men ble vraket fra en relativt sikker plass av sitt eget lokallag.

Porsgrunn Arbeiderparti vil ikke gi AUF-lederen mer enn en femteplass på stortingslista.

Den endelig lista til Telemark Arbeiderparti blir klar 24. november.

(Nettavisen/NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere